“Hvis PYD lægger afstand afstand til PKK, vil forholdet til Tyrkiet uden tvivl blive bedre,” spår lektor Huseyin Seyhanlioglu.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan varsler et angreb mod de kurdiske militser YPG og SDF i Syrien, officielt Nordøstsyriens Autonome Administration, også kendt som ”Rojava”.

“Vi trængte ind i Afrin, Jarablus, al-Bab. Nu vil vi trænge ind øst for Eufrat. Vi har delt dette med Rusland og USA,” siger præsidenten ifølge avisen Sabah.

Lige vest for de syriske kurdere, har de irakiske kurdere i Iraks Kurdistan Region (KRI) siden 1992 haft et vidtstrakt selvstyre med eget flag, parlament og væbnede styrker. Deres bedste handelspartner er Tyrkiet. Indtil videre har KRI ikke været udsat for, at Tyrkiet har angrebet dets institutioner. En forklaring kan være, at KRI ikke har med PKK at gøre.

De syriske kurdere bør også afbryde forbindelserne til PKK, mener Huseyin Seyhanlioglu, lektor ved Diyarbakirs Dicle Universitet i Tyrkiet.

Han forklarer, at Tyrkiets konflikt med Rojava skyldes, at YPG og dens politiske gren Demokratisk Enhedsparti, PYD har forbindelser til PKK. PKK har været i krig mod den tyrkiske hær siden 1984.

“Hvis PYD lægger afstand afstand til PKK, vil forholdet til Tyrkiet uden tvivl blive bedre,” spår Seyhanlioglu.

Han bliver delvist bakket op af andre akademiske eksperter. Ofra Bengio, leder af Kurdish Studies Program på Tel Aviv University, siger:

”At holde lav profil med forbindelsen til PKK kan hjælpe, men ikke i Tyrkiets tilfælde, fordi det allerede har stemplet Rojava som en fjende.”

Thomas Schmidinger, forsker fra Wiens Universitet, siger, at det vil være “klogt at holde lav profil med forholdet til PKK.”

Men i sidste ende vil det ikke løse den tyrkisk-kurdiske uenighed.

“Selvom de fjernede alle Öcalans billeder, ville Tyrkiet aldrig tro på, at PYD ikke har et forhold til PKK,” siger Thomas Schmidinger.

Han henviser til byen Manbij i det nordlige Syrien. YPG trak sig tilbage fra Manbij og overlod kontrollen til lokale arabere.

“Alligevel truer Tyrkiet med at invadere Manbij,” siger forskeren fra Wiens Universitet.

Kommandant Rubar Kamislo fra Kvindernes Forsvarsenheder, YPJ, siger at de syriske kurdere ikke har tænkt sig at fjerne Öcalans billeder.

“Erdogan bruger bare PKK som undskyldning for at komme her,” siger hun. “Vi ønsker bare at leve i frihed med vores sprog, kulturer og område.”

En mandlig kurder med sympati for PYD/PKKs konkurrent Kurdisk Nationalråd (ENKS) er enig med tyrkerne. Anonymt udtaler han:

“Öcalan er ikke syrisk kurder. Han er fra Tyrkiet. Hvorfor har vi hans billeder på hvert et gadehjørne her? Vi giver jo Erdogan en undskyldning for at invadere os, ligesom i Afrin.”

I foråret 2018 invaderede den tyrkiske hær og tyrkiskstøttede syriske rebeller Afrin og fordrev YPG derfra.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer