“Det er uacceptabelt at true intellektuelle. PKK må lære at acceptere, at andre også skal have lov at sige deres mening,” siger Mehmet Ümit Necef.

Af Deniz Berxwedan Serinci

I går fortalte Osman Baydemir, Diyarbekirs overborgmester i sagen om konflikten mellem PKK og sangeren Şivan Perwer, at ”Vi elsker alle vore sangere, heriblandt Şivan Perwer, men det er vigtigt, at sangerne ikke spiller med på regeringens spil”.

Men det er at vige udenom, mener Mehmet Ümit Necef, Tyrkiet-ekspert på Syddansk Universitet i Odense.

– Baydemir snakker udenom. Şivan Perwer og andre kurdiske intellektuelle er blevet truet og det er uacceptabelt. PKK må lære at acceptere, at andre også skal have lov til at sige deres mening, mener han.

Der var i november forlydender om at PKK skulle have truet flere kurdiske intellektuelle. Men herefter lød det fra PKK, at bevægelsen ikke havde truet nogen kurdiske intellektuelle alligevel.

Kurderne bør have ret til undervisning på eget sprog
Mehmet Ümit Necef er dog enig med Baydemir i, at kurderne skal have lov til undervisning på deres eget sprog.

– Det er kurdernes ret at få modersmålsundervisning. Det er forkert, at Tyrkiet stadig diskuterer hvorvidt kurderne skal have undervisning på deres eget sprog.

Men hvorfor giver AKP fx ikke kurderne ret til modersmålsundervisning?
– AKP er ikke er i stand til at give kurderne fulde rettigheder, fordi oppositionen med CHP og MHP i spidsen står i vejen.

Han forklarer, at det kræver en forfatningsændring at tillade kurdisk som undervisningssprog, da den tyrkiske forfatning kun tillader brug af tyrkisk i undervisningssammenhæng.

Der er ikke nok stemmer i parlamentet til en sådan forfatningsændring.

– Det vil i øvrigt give den tyrkiske statsanklager en perfekt undskyldning for at lukke AKP. Nemlig for forfatningsbrud, lyder det fra Mehmet Ümit Necef.

Han henviser til, at statsanklageren tidligere har truet AKP med lukning efter beskyldninger om, at AKP med sine islamistiske rødder vil undergrave Tyrkiets sekulære fundament. I 2008 slap AKP nemlig med nød og næppe fra at blive lukket.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer