Nemam Ghafouri overlevede Saddams bomber og flygtede med familien til Sverige. Efter 35 år droppede hun arbejde og tryghed i Sverige for at drage til Kurdistan og hjælpe IS’ sexofre tæt på frontlinjen. Nu er hun død med corona.

Den 52-årige kurdiske læge Nemam Ghafouri er i dag død i Sveriges hovedstad Stockholm med corona-virusset.

”Min smukke, modige og fantastiske søster,” skriver søsteren Nazdar Ghafouri på Facebook. ”Du risikerede dit liv for at redde de mødre og børn, der var ofre for Islamisk Stat (IS). Nu har du forladt os fysisk.”

Nemam Ghafouris far var Peshmerga-kriger fra Koya i irakisk Kurdistan og flygtede fra diktatoren Saddam Husseins bombeangreb til nabolandet Iran og derefter til Sverige i 1980. Her blev Nemam Ghafouri uddannet læge.

Efter 35 år i Sverige forlod Nemam Ghafouri sin lægepraksis i Stockholm for at rejse til Kurdistan. Ikke for at gribe til våben mod IS, for hun havde ingen erfaring med våben, selvom hendes forfædre var peshmerga. Men hun kunne tilbyde sin lægeerfaring i frontlinjen – og det gjorde hun så.

“Jeg blev født i bjergene under krigen, så jeg ved, hvordan det er at være flygtning. Derfor ved jeg, hvordan jeg kan hjælpe flygtninge nu,” sagde hun til mig i 2015.

Nemam Ghafouri sammen med nogle af de flygtningebørn, hun hjælper.

Helt præcist var det IS’ behandling af de kurdisktalende ezidier i Shingal, der vakte lægens vrede.

I august 2014 tog IS anslåede 6417 ezidier til fanger. Et andet sted i nærheden, flygtede op til 40.000 ezidier op på Sinjar-bjerget. I en uge måtte de tilbringe tiden heroppe uden tilstrækkelig vand og mad i over 40 graders varme. Omkring 100 bukkede under af tørst, sult og udmattelse og døde.

”Vi fik virkelig skræmmende nyheder fra Shingal om, hvordan folk var gået i 10 dage i 50 graders varme. Da vi ankom, kunne vi ikke tro vores øjne. Vi så straks behovet for rehydrering,” fortalte hun det arabiske medie Majalla. ”Vi talte med vores kolleger i Sverige og skaffede orale rehydreringstabletter og begyndte at hjælpe folk.”

Derudover tog Nemam Ghafouri også til de kurdiske områder i Tyrkiet og Syrien for at køre en medicinsk klinik for flygtninge fra Shingal og Kobanî, to områder under angreb fra IS. Hun dannede den svensk-kurdiske NGO ”Joint Help for Kurdistan”, som driver bistandsprojekter i lejre for ezidierne og andre flygtninge.

”Er du ikke bange for IS, når du er så tæt på?” spurgte jeg hende dengang.

“Du er nødt til at overvinde din frygt,” svarede hun. “For ellers taber du, og IS vinder.”

Hun overvandt frygten og kæmpede for sit mål. Men i går tabte hun til corona-virusset.

Se video med Ghafouri

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer