Den eneste peshmerga-enhed, der består af kvinder, er færdiguddannet og står klar til at bekæmpe Islamisk Stat (IS) i byen Kobanê sammen med de YPJ-kvinder, som allerede kæmper der.

Af Bahroz Faraidoon/RUDAW

“Vores enhed får jævnligt træning og vi står altid parat,” siger oberst Nahida Ahmed, der er leder af kvindestyrken. “Vi er klar til at gå og kæmpe mod IS i Kobanê, så snart Massoud Barzani, præsident for Kurdistan-regionen, giver ordre,” siger hun.

Kobanê, den kurdiske by på grænsen til Tyrkiet, har i næsten to måneder forsøgt at modstå IS’ bestræbelser på at overtage byen. Dens vigtigste forsvarsstyrke er Folkets Forsvarsbrigader (YPG) og det tilknyttede Kvindernes Forsvarsbrigader (YPJ). Ifølge nogle tal findes der mindst 10.000 YPJ krigere. Cirka en tredjedel af guerillastyrkerne, der forsvarer byen er kvinder.

Sidste måned kom Kurdistan-regionens Peshmerga som de første udenlandske styrker ind i byen for at kæmpe sammen med YPG.

Ahmed håber, at hendes enhed – kaldet ”Den Anden Kvindeenhed” – kan hjælpe med at forsvare Kobanê og stå skulder ved skulder med YPJ.

“Vi har modtaget undervisning i alle former for våben, lette som tunge,” siger hun. “Før krigen med IS, fik vores enhed uddannelse i tre måneder. Trænerne var mænd, og de havde en positiv vurdering af de kvindelige Peshmerga. Underviserne selv sagde, at på visse områder gjorde kvindelige Peshmerga det meget bedre end deres mandlige kolleger.”

Sakar Kamal, der er i starten af 20’erne og som er en del af Ahmed’s enhed, siger at hendes mor bekymrer sig om datterens krigsdeltagelse. “Alt er muligt i denne krig, især hvis vi deltager på forreste front,” siger hun. “Jeg har pligt overfor min familie og i min nation.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer