“De alevier, der er uenig med CHP, vil allerede stemme på HDP,” siger Daniella Kuzmanovic. Så Ökers kandidatur får ikke nødvendigvis mange flere alevi-stemmer til HDP. Men Öker er alligevel en “stor gevinst for HDP, der længe har ønsket at tegne en bredere profil af sig selv som et parti for alle mindretal.”

Turgut Öker, formand for Europas Alevi Konføderation (AABK), er gået af for at stille op for Folkenes Demokratiske Parti (HDP) ved det tyrkiske parlamentsvalg 7. juni. Men man skal være omhyggelig med at tro, at Ökers kandidatur vil få mange flere alevier til at stemme på HDP, ifølge Daniella Kuzmanovic, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i Tyrkiet. Indtil nu har de fleste alevier ofte stemt på Republikansk Folkeparti (CHP).

“De alevier, der er uenig med CHP, vil allerede stemme på HDP,” siger Kuzmanovic.

Så Ökers kandidatur er en “større gevinst for HDP, der længe har ønsket at tegne en bredere profil af sig selv som et parti for alle mindretal,” understreger Kuzmanovic.

HDP blev dannet i 2012 som en paraplyorganisation omfattende det pro-kurdiske Freds og Demokratipartiet (BDP), venstreorienterede partier samt alevier.

Kuzmanovic forklarer, at alevierne traditionelt har stemt på CHP, fordi de under Osmannerriget blev forfulgt som ”hedninge” og de så CHP som en garant for sekularisme. Og frygten for politisk islam, denne gang fra det regerende AKP-parti lurer stadig

”Mange alevier frygter det, de ser som AKPs islamistiske dagsordene og stemmer på CHP,” siger Tyrkiet-eksperten.

I Tyrkiet er cirka 10-20 procent af landets befolkning alevier. Endvidere bor hundredtusinder af alevier i Europa, især Tyskland. Selahattin Demirtas, medformand for HDP opfordrede i sidste uge de tyrkiske vælgere i Tyskland til at være aktive i det kommende valg, da deres støtte vil hjælpe partiet til at komme over spærregrænsen på 10 procent.

“Tyskland vil afgøre denne sejr,” sagde Demirtas.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer