Ved at bombe PKK prøver AKP at få nationalistiske stemmer tilbage fra MHP ved et nyvalg, siger Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic.

Tyrkiet bomber den kurdiske organisation PKKs stillinger i de kurdiske områder i Tyrkiet og Syrien. Samtidig har landet anholdt påståede medlemmer af PKK. Det tyrkiske skridt skyldes ifølge Daniella Kuzmanovic, Tyrkiet-ekspert på Københavns Universitet, flere ting.

”Dels svarer myndighederne igen på PKKs angreb på tyrkisk politi,” siger hun med henvisning til, at PKK i sidste uge angreb og dræbte tyrkiske politi- og militærfolk.

Dels ønsker det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti, AKP, at ”fiske stemmer hos” Nationalistisk Aktionsparti, MHP. Sidstnævnte gik frem og stjal stemmer fra AKP ved parlamentsvalget i sidste måned.  Efter valget er der endnu ikke dannet regering og det kan ”meget sandsynligvis munde ud i et nyvalg,” vurderer Kuzmanovic.

I 2013 startede PKK og den tyrkiske regering en fredsproces efter tre årtiers blodig krig. Fredsprocessen med fjenden fik visse AKP-tilhængere til at gå over til MHP. Dem håber AKP nu at få tilbage.

”AKP kan score point fra MHP-folk og få dem tilbage ved at bombe PKK,” som Kuzmanovic siger og forklarer årsagen:

”MHP har fra første dag af været den største modstander af enhver løsning på det kurdiske spørgsmål på AKPs præmisser og ideen om at forhandle med PKK, som i MHPs univers udelukkende er terrorister.”

Ved parlamentsvalget i sidste måned kom Folkenes Demokratiske Parti, HDP ind i landets parlament. HDP anses for at være meget pro-PKK, men fik også stemmer fra etniske tyrkere, der tidligere har stemt på det sekulære Republikansk Folkeparti, CHP.

Selvom denne gruppe ifølge Kuzmanovic ”ikke er udslagsgivende for HDPs stemmeandel”, så kan også de skifte parti ved et nyvalg. For hvis HDP tager afstand fra PKKs handlinger, risikerer partiet at frastøde sunni-kurdiske stemmer.

”Men hvis HDP ikke tager afstand, kan det frastøde visse tyrkere, så de vender tilbage fra HDP til CHP ved et nyvalg,” vurderer Kuzmanovic.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer