“USA var involveret i gasangrebet på Sardasht, de støttede Irak, så vi kræver, at de står ved deres ansvar,” siger Newzad Alani.

Deniz B. Serinci

Foto: Salam Muhamad

I årevis har organisationen Kurdocide Watch, der har afdelinger i mange lande, kæmpet for at få Saddam Husseins folkemord mod kurderne, Anfal, anerkendt. De har også startet en kampagne for at øge bevidstheden om Sardasht. Det siger Newzad Alani, medlem af den internationale komité hos Kurdocide Watch.

28. og 29. juni 1987 bombede irakisk luftvåben byen Sardasht i iransk Kurdistan og dræbte mere end 100 civile og sårede tusindvis. Det var en del af krigen mellem de to naboer, Iran og Irak. En krig, der dræbte næsten en halv million mennesker.

“Vi forlanger, at verden anerkender det forfærdelige angreb på Sardasht og vi kræver erstatning til ofrene og deres pårørende,” siger Alani, der også vil have verdens supermagt straffet.

“USA var involveret, de støttede Irak, så vi kræver, at de står ved deres ansvar,” siger han.

I 2004 idømte Teherans Offentlige Domstol den amerikanske regering en økonomisk erstatning til ofrene for de kemiske angreb i Sardasht. Under Iran-Irak-krigen støttede USA Saddam Hussein mod Iran, ledet af ærkefjenden Ayatollah Khomeini.

Ifølge Philip G. Kreyenbroek, professor og direktør for iranske studier ved universitetet i Göttingen i Tyskland, skyldes det faktum, at gasangrebet i byen Halabja er mere kendt end Sardasht, at de menneskelige ofre i Halabja var mange flere, og det faktum, at Saddam var villig til at gasse en gruppe i sin egen stat, Irak.

“Et angreb på fjendens territorium chokerer ikke den vestlige offentlighed så meget som et semi-folkemord i ens område,” som Kreyenbroek siger.

Arshin Adib-Moghaddam, formand for Center for Iranske Studier ved London Middle East Institute, siger, at vestlige virksomheder forsynede Saddam Hussein med infrastrukturen til at begå disse krigsforbrydelser mod iranerne, iranske kurdere samt irakiske kurdere.

“Halabja og Sardasht var grusomheder, der kun var mulig på grund af de midler, som vestlige selskaber stillede til rådighed for Saddam Hussein.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer