Interview med studerende på Rojavas universitet i Qamişlo i det nordlige Syrien (Rojava).

Af Deniz Serinci

Dilber Qamişlokî, 18 år, studerer sociologi:

“Min far er født i tyrkisk Kurdistan. Vi kom til Syrien, fordi nogen i min familie havde tilsluttet sig PKK. Derfor blev deres landsby brændt ned af den tyrkiske hær. Så kom vi hertil. Erdogan kan ikke angribe os! YPJ og YPG vil forsvare os.”

Han angreb og erobrede jo Efrîn.

“Jamen, han havde luftvåben.”

Zîlan Ehmed, 20 år, studerer jura: “Vores erfaring med Efrîn er meget hjerteskærende. Vi ønsker ikke den tyrkiske stat her.”

Tyrkerne frygter, at jeres kurdiske selvstyre her kan inspirere kurdere i Tyrkiet til at søge det samme i Tyrkiet. Er det ikke en forståelig bekymring, set ud fra deres synspunkt?

“Erdogan beskylder os for at ville splitte Syrien. Det er ham, der splittede Efrîn fra resten af Syrien. Vi er ikke ude på at løsrive os fra den syriske stat. Vi ønsker blot at arabere, kurdere, assyrere i Nordøstsyrien kan leve i fred. Vi ønsker et føderalt system i Syrien. Efter mange år har vi endelig fået vores rettigheder her og det vil vi ikke opgive.”

Elî Edalet, bestyrer på Akademiya Mezopotamya, Rojava Universitet: “Hvis Erdogan angriber os, så vil vi også forsvare os selv. Vi udgør ingen fare mod Tyrkiet. Den største fare er Erdogan selv. Vi har ikke angrebet nogen.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer