Efter dages uro har det Tyrkiske Valgråd nu besluttet, at 6 ud af de 12 politikere, der i mandags fik forbud mod at stille op til det tyrkiske parlamentsvalg 12. juni, alligevel får lov at opstille. Bilal Inekci fra SF roser beslutningen.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Valgrådet har efter klager og udbredte protester igen gennemgået sagerne for Leyla Zana, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Hatip Dicle, Ertugrul Kürkcü, Mehmet Salih Yıldız og nået frem til, at der ikke er noget juridisk til hinder for, at de 6 politikere kan stille op ved valget den 12. juni.

De fleste af de oprindelig forbudte politikere er kurdere fra det pro-kurdiske parti BDP (Freds- og Demokratipartiet), som i Tyrkiet er under mistanke for at være en forlænget arm af det illegale arbejderparti, PKK.

De fik i mandags forbud mod at stille op til parlamentsvalget med den begrundelse, at de er tidligere straffede.

Leyla Zana og Hatip Dicle blev i 1994 idømt 15 års fængsel af Sikkerhedsdomstolen i Ankara for at støtte PKK og dermed “true nationens sikkerhed”.  Ifølge kritikere skyldtes den dom i virkeligheden, at Leyla Zana talte kurdisk i det tyrkiske parlament i 1991 og havde båret kurdiske farver.

Dansk-kurdisk glæde
Nyheden om at det Tyrkiske Valgråd nu tillader kurderne at stille op, blev mødt med stor glæde i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan.

– De slog en af vores unge ihjel (Ibrahim Oruc, der blev dræbt af tyrkisk sikkerhedsstyrker, red.). De har fængslet og såret hundredvis. Men folkets demokratiske kamp har givet resultat. Valgrådet har nu omgjort en forkert beslutning, siger BDP-politikeren Hasip Kaplan.

Herhjemme er Bilal Inekci, Folketingskandidat for SF, også meget glad over nyheden.

– Det er et positiv skridt og jeg sætter stor pris på, at man nu har fundet en løsning, siger han og ærgrer sig dog over de seneste dages blodige uroligheder.

– Det var sørgeligt, at en gymnasieelev som Ibrahim Oruc skulle miste livet i kampen mod det tyrkiske forbud mod politikernes opstilling, som er en grotesk og politisk massakre, siger Bilal Inekci.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer