For første gang nogensinde er det lykkedes de tre kurdiske partier, der eksisterer i Tyrkiet, nemlig BDP, KADEP og HAKPAR at blive enige om at arbejde sammen.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Kurdere kan ikke enes og bruger al deres tid på at bekæmpe hinanden, lyder en gammel fordom. Men med gårdagens historiske beslutning om et samarbejde mellem BDP (Freds- og Demokratipartiet), KADEP (Deltagelse og Demokratipartiet) og Hakpar (Partiet for Rettigheder og Frihed) har kurderne vist, at den fordom ikke nødvendigvis holder.

For første gang nogensinde er de 3 kurdiske partier i Tyrkiet blevet enige om at arbejde sammen på en 7 punktsplan for en demokratisk løsning af det kurdiske problem. Det indebærer:

1- Skabelse af en ny forfatning, som anerkender kurdisk identitet og kurdernes ret til at regere sig selv.

2- Kurdisk skal blive undervisningssprog og skal kunne bruges frit i offentligheden.

3- Kurderne skal kunne organisere sig frit og deltage i den politiske proces.

4- Alle politiske fanger skal løslades.

5- Paramilitære grupper og landsbyvagt-systemet (hvor vagtværn betalt af Ankara bekæmper PKK, red.) skal ophøre med at eksistere.

6- Den tyrkiske parlamentariske spærregrænse på 10% (der forhindrer kurdere i at blive repræsenteret i det tyrkiske parlament, red.) skal ophæves.

7- Forbrydelser mod det kurdiske folk skal frem i lyset og gerningsmændene stilles til regnskab.

Blandt de tre partier i Tyrkiet, der henvender sig til kurdere er BDP det største, mens Hak-Par og KADEP er relativt ukendte.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer