Omkring 20 færdiguddannede kandidater fra Kurdologi Instituttet ved Artuklu University i Mardin/Mêrdîn er begyndt at sultestrejke i protest mod, at de endnu ikke er blevet udsendt som lærere.

De arbejdsløse kandidater kan ikke udføre lærerarbejdet, fordi de endnu ikke er blevet sendt af Undervisningsministeriet. Gruppen meddelte i en erklæring til pressen, at de sultestrejker.

Mutlu Can taler på vegne af gruppen og siger til Firatnews.com:

”Vores modersmål er vores røde linje. Vi vil ikke opgive det.”

Han oplyser, at de kurdiske lærere vil sultestrejke i et telt på Karayolları park i Artuklu distriktet i Mardin, indtil deres ønske bliver imødekommet.

Mere end 1000 kurdiske lærere venter på at blive sendt ud til skoler i Tyrkiet, hvor de skal undervise børn i kurdisk.

Siden 2012 og 2013, er det officielt blevet lovligt at undervise i kurdisk som valgfag i folkeskolen eller privatskoler i Tyrkiet.

Ifølge Ahmet Alis, en historiker fra Bogazici Universitet i Istanbul, afspejler sagen ikke nødvendigvis etnisk diskrimination mod kurderne, men handler mere om tyrkisk bureaukrati.

“Den tyrkisk bureaukrati virker generelt langsomt, også imod de etnisk-tyrkiske lærere. De venter også meget lang tid på udnævnelse,” siger Alis.

Huseyin Seyhanligolu, lektor ved Dicle Universitet i Diyarbekir, mener dog, at forsinkelsen af udnævnelsen har at gøre med politik.

“Så længe kurdisk ikke er et helt frit sprog i Tyrkiet, så vil denne blodige konflikt ikke blive løst.”

Firatnews.com, Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer