Kvinder fra den kurdiske landsby Bumsuz holdt i går møde i Glostrup med det formål at bringe kvinderne mere på banen i forhold til BDP. Samtidig håber de at få Leyla Zana til Danmark.

Jiyan.dks nyhedsdesk
Billede: Yasemin Erdem

Kvinder fra Bumsuz holdt i går et møde i forlængelse af det arbejde, der er i gang i Danmark og Tyrkiet.

Bumsuz er en kurdisk landsby i Haymana, nær Tyrkiets hovedstad Ankara, hvor mange danske kurdere har deres rødder fra.

I marts blev det besluttet at alle kurdere i Anatolien (Konya og Ankara) skal oprette kommissioner i Danmark og Tyrkiet med det formål at støtte BDP ved parlamentsvalget i Tyrkiet den 12. juni 2011.

På længere sigt er formålet at oprette repræsentationer for BDP i Danmark og over hele Konya og Ankara.

– Vi i Bumsuz BDP kommissionen i Danmark har fra start lagt vægt på, at kvinder skal tage del i det her arbejde. Derfor har vi aktivt opsøgt vores kvinder til at tage del i arbejdet, fortæller kommissionen og henviser til den kurdiske kvindelige politiker Leyla Zana’s berømte ord:

Som Leyla Zana sagde: ”I et samfund hvor kvinden ikke er fri kan manden heller ikke være fri”

I mandedomineret samfund som det kurdiske var arbejdet i kommission præget af mændene i starten, men nu er det faktisk lykkes Bumsuz BDP kommissionen i Danmark at vende udviklingen og interessen fra Bumsuz kvinderne er stort.

Midtanatolske kurdere stemmer mere og mere på BDP

På deres møde i går besluttede kommissionen at flere kvinder skal træde ind Bumsuz BDP kommissionen samt oprette en Bumsuz BDP støtteforening i Danmark. Foreningen skal have til formål at organisere deres kvinder, udbrede BDP’s politik blandt herboende kurdere samt arrangere aktiviteter til støtte for BDP.

– Vi ser allerede frem til at se Leyla Zana i Danmark, fortæller Bumsuz BDP kommissionen i Danmark.

– Historisk set har midtanatolske kurdere støttet systempartier såsom SHP, CHP, ANAP, AKP mv.. Ikke fordi man gik inden for disse partiers ideologi, men mere ud fra vores lokale kandidaters valg samt frygten for konsekvenserne ved at støtte et kurdisk parti, tilføjer kommissionen.

Men selvom midtanatolske kurdere ikke har stemt kurdisk, så har de i 300 år formodet at bevare deres kurdiske identitet, sprog og kultur.

– BDP har desværre heller ikke haft en strategi for at vinde de kurdiske stemmer i Midtanatolien. Vi har været lidt glemt af BDP. Men de seneste tiltag tegner sig lovende. BDP har startet en bevægelse blandt midtanatolske kurdere både i Danmark og i Tyrkiet. Vi er forhåbningsfulde og har faktisk forventning om at sende mindst to uafhængige parlamentsmedlemmer støttet af BDP til den tyrkiske parlament, slutter kommissionen af med i deres meddelelse til Jiyan.dk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer