Fogh indgik en aftale med Tyrkiet om Roj-TV for at blive generalsekretær for NATO, afslører Wikileaks. S-politiker Lars Aslan Rasmussen fordømmer aftalen.
Af Deniz Berxwedan Serinci
Ifølge hemmeligstemplede dokumenter fra Wikileaks indgik tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen en studehandel med Tyrkiet, da han skulle vælges som NATO-generalsekretær i april i 2009.
Til gengæld for tyrkisk accept, skulle Fogh undersøge det juridiske aspekt ved at lukke den terrortiltale kurdiske tv-station Roj-TV og en tyrker skulle vælges som vice-generalsekretær i NATO.
Socialdemokraternes medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, der ligeledes er medlem af Kurdisk Forum og Støttegruppen for Roj-TV i Danmark, er ikke overrasket over afsløringen.
Han mener, at sagen illustrerer en dobbeltmoral angående ytringsfriheden.
– Den ytringsfrihed, der var så værdsat under Muhammedkrisen gælder åbenbart ikke for 40 millioner kurdere.
”Magtmisbrug for at gavne egen karriere”
Roj-TV anklages for at støtte den kurdiske gruppe PKK, der er på EU og USA’s terrorliste.
Men Lars Aslan Rasmussen henviser til, at det danske TV- og Radio-nævn tre gange tidligere har frikendt indholdet af Roj-TV’s programmer for beskyldninger om at opfordre til uroligheder og had.
– Roj-TV er en fuld lovlig tv-station og derfor er det magtmisbrug, når man indgår sådan en studehandel med Tyrkiet for at gavne sin egen karriere.
I de lækkede dokumenter fra Wikileaks fremgår det, at Tyrkiets viceudenrigsminister Feridun Sinirlioglu klagede til USA’s viceudenrigsminister Burns over, at Fogh ifølge Tyrkiet ikke havde holdt nogle af sine løfter.
– Vi accepterede Rasmussen som generalsekretær, fordi vi stolede på jer, sagde Sinirlioglu under et fortroligt møde, ifølge dokumenterne.
Venstre afviser anklager
Rigsadvokaten har dog i mellemtiden rejst tiltale mod Roj-TV efter terrorbestemmelsen og den 18. oktober tiltrådte tyrkeren Hüseyin Diriöz som Natos assisterende generalsekretær for forsvarspolitik og planlægning.
Lars Aslan Rasmussen opfordrer til at få sagen undersøgt i Folketinget.
– Fogh har tidligere sagt, at der ikke var nogen sammenhæng mellem udnævnelsen af ham til NATO-generalsekretær og Roj-sagen, så det er en alvorlig sag.
Anders Fogh Rasmussen afviser ifølge sin pressesekretær at kommentere på den påståede handel og de enkelte dokumenter, skriver de danske medier.
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, afviser over Ritzau, ar Fogh har indgået en byttehandel med Tyrkiet.
– Bare fordi en tyrkisk viceudenrigsminister har sagt det under et møde, så bliver det jo ikke sandt. Vi har ikke lavet nogle aftaler med Tyrkiet.