Kurdistans premierminister, vicepræsident, oppositionsleder og 90 parlamentarikere og politikere kræver Öcalan løsladt fra fængsel.

Lederen af oppositionsbevægelsen Gorran, Noşirwan Mustafa er blandt de seneste personer i Kurdistan-regionen i Irak, som har skrevet under på en kampagne, der kræver PKK-lederen Abdullah Öcalan løsladt.

”Hvis freden og demokratiet skal udvikles i Tyrkiet, kræver det, at Formand Öcalan løslades,” siger Mustafa ifølge Firatnews.com

Hidtil har premierministeren i regionen, Nêçîrvan Barzanî, vicepremierminister Imad Ehmed, kulturminister Kawa Mehmûd og vicepræsident Kosret Resul skrevet under.

Imad Ehmed siger:

 “Jeg håber, at kurderne i forbindelse med processen vil få deres rettigheder. Vi støtter som Kurdistans regionale regering fredsprocessen.”

90 parlamentarikere og politikere ledere har sat deres underskrifter på listen, oplyser Kawa Nadir Qadir, som er leder af kampagnen i Kurdistan.

“Hver dag samler vi mindst 10.000 underskrifter,” siger Qadir, hvis mål er 1 million underskrifter i Kurdistan-regionen.

Öcalan dannede i 1978 Kurdistans Arbejderparti (PKK) og seks år senere startede partiets væbnede kamp.

Han har siden 1999 siddet i et tyrkisk fængsel på øen Imrali ved det ægæiske hav.

Siden juli 2011 har Öcalans advokater søgt over 150 gange om tilladelse til at møde deres klient, men uden held. Begrundelserne har fx. her været ” båden (til øen) er ødelagt” eller ” dårlig vejr”.

Til Newroz 21. marts erklærede Öcalan på historisk vis våbenhvile og tilbagetrækning af væbnede PKK-styrker fra Tyrkiet:

”Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse,” sagde Öcalan.

Öcalans udtalelse kommer efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante sikrer Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer