Siden han var en lille dreng i Silêmanî har Shkar Mahdi drømt om at flyve. Det ønske gik i opfyldelse, da han for nylig blev færdiguddannet som pilot i Danmark. Nu ønsker han en dag at flyve for Kurdistan.

“For mig vil det være den største ære at flyve for det kurdiske flyselskab ZagrosJet og tjene mit land, fordi jeg er kurder. Men min største drøm er at blive pilot for Kurdistans præsident,”  siger Mahdi fra København, hvor han har boet siden 1999.

“Jeg vil helt sikkert tilbage til Kurdistan, engang fordi halvdelen af ​​mit liv er her i Danmark, og den anden halvdel er i Silêmanî. Jeg savner min kultur og familie,” siger Shkar, der kom til Danmark med sin familie, da han var 17.

Det at vokserop i Danmark har sine fordele og ulemper. Den kurdiske dreng kunne allerede læse, skrive og tale engelsk, hvilket han havde lært i skolen i Silêmanî. Men han forstod “ikke et ord dansk” og måtte derfor kæmpe i en klasse med danske elever.

“Jeg følte, jeg var langt bagefter i forhold til dem jeg skulle klasse med, så jeg gjorde ekstra ting at lære dansk hurtigt,” huskede han. “Jeg så engelske film med danske undertekster og hverdagen i skolen gjorde vi to ekstra danskundervisning.”

Hans nye skole var på ingen måde som den, han havde set før. Det kom derfor som et chok.

“Eleverne tyggede tyggegummi, de satte deres fødder på bordene. Jeg lærte hurtigt, hvordan friheden fungerede, og at forholdet mellem lærer og elever var meget forskelligt fra det, jeg var vant til.”

Han husker en kold morgen i Silêmanî, hvor han fik et los over hænderne, fordi han kom minutter for sent til klassen.

“Læreren slog mig med en pind over hænderne, selvom jeg var en af ​​de bedste elever i klassen.”

Interessen for det at flyve fik han tidligt.

“Jeg kan huske, da irakiske jagerfly fløj over Silêmanî. Jeg så op i himlen og drømte om en dag også at flyve et fly.”

Han kan godt lide sin pilotuddannelse i Danmarks Center Air Pilot Academy, der typisk tager fire år. Shkar færdiggjorde den på 2.

Egentlig havde han ønsket at blive jagerpilot. Men det blev ikke til noget på grund af de hårde krav til denne uddannelse.

“Men hvis mit land en dag har brug for en jagerpilot, så vil jeg med glæde stille op,” siger Shkar og tilføjer, at han bekymrer sig for krigen i Kurdistan mod Islamisk Stat, IS.

“Lige nu forsvarer peshmerga vores land. Men vi kan ikke alle være Peshmerga. Jeg kan tjene mit land på en anden måde.”

På grund af krigen, bekymrer han sig om sin familie.

“Selvom jeg ikke bor der, så påvirker det mig, når jeg mister en kurdisk søster eller bror til IS, der forsvarer vores land og frihed.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer