18-årige Shilan Ozcelik fængslet i 21 måneder i Storbritannien, fordi hun ville kæmpe med PKK/YPJ imod IS.

Shilan Ozcelik, en 18-årig britisk pige af kurdisk afstamning, skal 21 måneder bag lås og slå for at have forsøgt at kæmpe med de syrisk-kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG/YPJ) mod Islamisk Stat (IS).

Ved retssagen i Old Bailey nåede en jury på ni kvinder og tre mænd efter 5 timer frem til en beslutning: Ozcelik skal 21 måneder i en institution for unge lovovertrædere. Dommeren John Bevan, kaldte den kurdiske pige “en dum og dybt uærlig, ung kvinde”.

“Du er skyld i din egen ulykke. Du har løjet for din familie og denne jury,” sagde dommer Bevan til Ozcelik.

Dommen var også baseret på et brev, den kurdiske pige havde efterladt til familien, hvori hun fortæller dem, at hun har sluttet sig til Kurdistans Arbejderparti (PKK), som er forbudt i Storbritannien og står på EU’s terrorliste.

“Tro mig, det er det rigtige for mig at gøre. Jeg er så glad lige nu, hvor jeg er blevet militant,” skriver Ozcelik i brevet.

Det kurdiske piges forsvarer Peter Rowlands sagde, at Ozcelik i virkeligheden ikke skulle drage i krig, men mødes med en 28-årig mand i Belgien. Hun ville skjule forholdet for at “skåne sin familie fra sandheden, som ville have bragt skam over hende i det traditionelle kurdiske samfund.”

Ozcelik menes at være den første britiske borger, der bliver anholdt for at forsøge at kæmpe imod IS. Hun blev anklaget i henhold til den britiske 2006 Anti-Terror Lov.

Teenageren fra London blev arresteret tidligere på året i Stansted lufthavn. Hendes tilhængere siger, at hun rejste til Bruxelles i et forsøg på at slutte sig til YPG eller dens kvindefløj YPJ. Hun blev arresteret den 16. januar, da hun vendte tilbage fra Bruxelles.

Hverken YPJ eller YPG er forbudte i Storbritannien, men de har forbindelse til PKK, der er terrorstemplet.

En online-kampagne er igangsat til støtte for Ozcelik. Kampagnen kræver hende løsladt og beskylder dommen for at forsøge at “formilde NATO-medlemmet Tyrkiet”.

Ozcelik “… er en helt, ikke en kriminel,” lyder det i kampagneskriften. “Hun … ville have sluttet sig til YPG, som er en lovlig organisation. Den britiske regering bør skamme sig.”

En kurdisk studerende i Storbritannien kalder dommen “dobbeltmoralsk”.

“Storbritannien bekæmper selv IS som del af anti-IS koalitionen. Nu bliver en pige fængslet for at ville gøre det samme. Det giver ingen mening,” siger Merza Amed Nucan.

Søren Schmidt, lektor på Aalborg Universitet og Mellemøstkender, er uenig i Nucan’s argument.

”Så kan man også sige, at det er ok, når folk tager ned og kæmper med al Nusra-fronten, for de kæmper jo også imod IS.”

Ifølge Schmidt sender den britiske dom et klart signal.

”Dommen sender et signal om, at folk ikke kan føre udenrigspolitik på egen hånd.”

Flere britiske statsborgere er draget til de kurdiske regioner i Syrien for at kæmpe på kurdisk side mod IS.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer