Den kurdiske afdeling af PEN kræver, at den kurdiske sproglærer Kiyumers Letifi bliver løsladt fra et iransk fængsel.

Kiyumers Letifi er 41 år, stammer fra Sanandaj (Sine) i iransk Kurdistan og blev anholdt af sikkerhedsstyrker i Iran. Kiyumers har undervist i kurdisk i Sine i mere end 12 år.

“Som kurdisk PEN følger vi altid med i den iranske stats undertrykkelse af kurderne, og vi fordømmer disse grusomheder. Vi kræver, at den kurdiske sproglærer Kiyumers Letifi bliver øjeblikkeligt løsladt.”

Kurderne er et af de største mindretal i Iran med anslået 10 millioner og har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Før og efter den islamiske revolution i 1979 har flere illegale, kurdiske partier argumenteret for et føderalt og sekulært Iran med kulturelt selvstyre til minoriteter. Det ønske har regeringen i Teheran afvist.

Kurderne i Iran er en dobbeltminoritet. De er både kurdere og, for det meste, sunnimuslimer. Iran er primært shiamuslimsk.

Ifølge HENGAW, menneskerettighedsorganisation for iransk Kurdistan, blev der i 2021 henrettet 44 kurdere i Iran. Over 600 kurdere blev anholdt. Derudover blev 52 Kolbar (grænsekurerer) dræbt, mens 164 af dem blev såret. 10 kurdiske politiske fanger døde under tortur og 102 kurdere blev idømt i alt 352 års fængsel og 540 piskeslag.

I januar den kurdiske aktivist og lærer Zara Mohammadi fængslet, anklaget for at udgøre en trussel mod landets sikkerhed.

31-årige Mohammadi stod i spidsen for Nojin Kulturforening, der blandt andet tilbyder kurdisk undervisning og andre aktiviteter.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer