“Vi er kurdere og samtidig tyrkiske nationalister” hedder en Facebook-gruppe. Flere kurdere er bestyrtede.

Facebook-grupper for kurdiske tilhængere af den ultranationalistiske tyrkiske parti MHP vækker opsigt og vrede i kurdiske kredse. På kort tid har de fået flere tusinder af medlemmer tilsammen.

Der er bl.a. tale om grupperne GÜNEYDOĞU ANADOLU ÜLKÜ OCAKLARI, CcC DİYARBAKIR ÜLKÜCÜ GENÇLİK CcC, Terörist Değil KÜRDÜZ.Vatan Haini Değil ÜLKÜCÜYÜZ (”Vi er ikke terrorister, men kurdere. Vi er ikke landsforrædere, men tyrkiske nationalister”), KÜRDÜZ gururluyuz, onurluyuz.çünkü biz Ölümüne ÜLKÜCÜYÜZ!!! (”Vi er kurdere og stolte og beærede, fordi vi er tyrkiske nationalister til døden”).

Ifølge grupperne udspringer kurderne etnisk set af de tyrkiske folkeslag Oguz-tyrkerne.

Men grupperne falder ikke i god jord hos flere kurdiske enkeltpersoner. Ord som ”forrædere” og ”fascister” er blot nogle af de beskyldninger, som de retter mod de kurdiske MHP-sympatisører på Facebook-væggene.

Mehmet Ümit Necef er Mellemøstekspert på Syddansk Universitet i Odense. Under et tidligere interview forklarede han, at der findes mange nationalister i Tyrkiet, der etnisk set slet ikke er tyrkere, men ofte har en anden baggrund, for eksempelvis kurdisk, armensk, laz, osv.

– Dem har jeg mødt mange af. Jeg har set tyrkiske nationalister, der er kurdere. Kurdere som støtter den tyrkiske stat.

Hvorfor eksisterer de?
Fordi staten i Tyrkiet er nationalistisk og fører propaganda mod de, der ikke er tyrkere. Og de, der ikke er tyrkere, skammer sig derfor over ikke at være tyrkere, fortæller Mehmet Ümit Necef og fortsætter:

– En del af minoriteten vil derfor benægte sine rødder for at komme til bedre steder. Derfor  findes der kurdere i MHP. “Lad os blive som majoriteten,” tænker de.

_

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer