Den kurdiske politiker Ahmet Türk erkender visse kurderes rolle i det armenske folkedrab og undskyldte under et interview overfor armenierne på vegne af sit folk.

Medformand for det pro-kurdiske Demokratiske Samfunds Kongres, DTK, Ahmet Türk siger at kurderne spillede en stor rolle i massakrerne på armeniere, assyrere og yezidier og at han undskylder til det armenske folk på vegne af alle kurdere.

I interviewet opfordrer Türk den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan til at følge trop og anerkendte folkemordet.

Han forklarer, at den kurdiske befolkning blev brugt til at begå forbrydelser mod armenierne i 1915.

”Vores forfædre blev brugt til at begå uretfærdigheder mod armenere, assyrere og yezidier. Der er blod på deres hænder. Som deres børn og børnebørn, undskylder vi,” siger Türk.

“Vi, som kurdere, siger, at vi begik disse forbrydelser, men vi begik dem mod vores vilje” tilføjer han.

Kurderne under det Armenske Folkemord

Ifølge forfatteren Taner Akçam, en af de første tyrkere, der offentligt kaldte begivenhederne i 1915 for folkemord, er kurdernes rolle under de blodige begivenheder forskelligt fra region til region.

– Nogle kurdiske stammer deltog i folkemordet, mens andre stammer beskyttede armenierne. Nogle specielle enheder blandt kurdere, oprettet af den osmanniske stat, forfulgte og dræbte armenierne, siger han.

Den Osmanniske Stat og de tre Pasha’er, Enver, Talat og Cemal Pasa stod bag folkemordet på armenierne. Men Osmannerriget havde helt fra Abdulhamid’s tid organiseret kurderne mod armenierne under det såkaldte Hamidiye-Regiment, som plyndrede og massakrerede armeniere.

Ifølge den danske historiker Matthias Bjørnlund er svaret heller ikke entydigt.

– Kurdere spillede en vigtig rolle i det armenske folkedrab, både som gerningsmænd og redningsmænd. Nogle kurdere valgte eller følte sig tvungne til at deltage, andre strittede af forskellige årsager imod.

Matthias Bjørnlund fortæller, at mange kurdere reddede armeniere og optog dem i familien, hvorfor ret mange kurdere fra Anatolien er af delvis armensk herkomst.

Seniorforsker Anton Weiss-Wendt fra Center for Holocauststudier i Oslo, fortæller, at de kurdere, som medvirkede i folkemordet, gjorde det af økonomiske og geopolitiske grunde.

– De kurdiske stammer blev brugt af den tyrkiske regering mod armenierne, fordi kurderne gjorde krav på samme territoriale område, som armenierne i Østanatolien. Samtidig ønskede stammerne at få økonomiske fordele ved at slå armenierne ihjel, fortæller Anton Weiss-Wendt.

ASBAREZ

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer