Arîn Mîrkan sprang sig selv i luften på strategisk højdedrag og tog en håndfuld IS-folk med sig i døden.

Af Welat Hamid

Hun går formentlig over i historien og bliver en Zîlan nr. 2.

Arîn Mîrkan fra YPJ (Kvindernes Beskyttelsesenheder) ville hellere dø end at overgive sig til Islamisk Stat (IS). Igår nærmede jihadisterne sig Arîns gruppe på et strategisk højdedrag uden for byen i Kobanê. Det kom til sammenstød og til sidst valgte Arîn at springe sig selv i luften – og tog op til 15 IS-folk med sig i døden.

arin-mirkan1

Dilar Gencxemîs – YPJ-navn: Arîn Mîrkan

“Aktionen forårsagede dødsfald, men der er ingen bekræftede tal,” siger Rami Abdel Rahman, leder af det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Rahman sagde, at det var det første eksempel på en kvindelig kurdisk soldat, der udfører et selvmordsbombeangreb mod IS.

Den kurdiske kvinde, der stammer fra Efrîn kantonen i Rojava, bliver mindet på denne måde af YPG (Folkets Forsvarsbrigader):

”Det mod, offer og dedikation, som Arîn med denne aktion har vist, afspejler alle YPG og YPJ-krigere. Om nødvendigt, vil alle YPG og YPJ-krigere bliver Arîn-ificeret, men vi vil ikke tillade, at disse bander (IS, red.) opnår deres mål med Kobanê.”

En lokal embedsmand Kobanê, Idris Nahsen, siger til internationale medier, at IS’ krigere er kommet tættere på byens grænse, og at luftangreb alene ikke kan stoppe dem. Nahsen tilføjer, at der er mangel på koordinering mellem koalition af nationer, der bekæmper IS og de ​​kurdiske krigere på jorden.

Under et besøg i København i fredags, understregede Salih Muslim, leder af Demokratisk Enhedsparti (PYD), at kurderne har brug for bedre våben.

“Vores væbnede styrker forsøger at forsvare Kobanê med det civile, men de kan ikke gøre meget mod deres avancerede våben, herunder kampvogne og artilleri, som IS har,” sagde Muslim med henvisning til det store arsenal af amerikanske våben, som IS beslaglagde fra forladte irakiske militærbaser.

Arîn, hvis rigtige navn er Dilar Gencxemîs, er hermed Syrisk Kurdistan/Rojava’s første kvindelige selvmordsbomber. Det har fået iagttagere til at sammenligne hende med PKK-ikonet Zîlan.

Zîlan, eller Zeynep Kinaci som hun hed, blev et stort ikon og symbol på kvindens rolle i Kurdistans Arbejderparti (PKK).  Hun bandt bomber om sig selv og den 30. juni 1996 gik hun ind på en tyrkisk militær parade i Dêrsim i Østtyrkiet/Nordkurdistan, antændte bomben og tog omkring 10 tyrkiske soldater med sig i døden.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer