Interesserede kan følge et kurdisk kursus på Københavns Universitet til efteråret. “Det kan blive det første spadestik henimod kurdiske studier i Danmark,” fortæller underviser Saman Zaki. 

Af Deniz Berxwedan Serinci

Den 2. september får interesserede mulighed for at følge et kursus om “Kurdisk Nationalisme mellem 1908-1945” under Komparative Kulturstudier ved TORS-instituttet, Københavns Universitet med den dansk-kurdiske historiker Saman Zaki som underviser.

“Det er det første af sin art i Danmark, og kan blive det første spæde skridt til oprettelsen af kurdiske studier ved Københavns Universitet,” fortæller Saman Zaki, der selv stammer fra Bagdad, men har rødder fra Ilam-provinsen i det kurdiske Vestiran.

Negligeret i den akademiske verden
Han fortæller, at de studerende vil få en bred indføring i kurdisk nationalismes opståen – herunder den intellektuelle og politiske kamp for et selvstændigt Kurdistan i perioden 1908-1945.

“De studerende skal oparbejde en evne til at behandle temaet på et empirisk såvel som samfundsteoretisk og kildekritisk plan,” siger han og forklarer, at viden om kurdisk nationalisme hidtil har været negligeret i den akademiske verden. 

“Hvorfor har vi ikke en stat?”
Derudover mener Saman Zaki, at ny viden om kurdisk nationalisme er vigtigt, hvis kurdere og ikke-kurdere skal kunne forstå, hvorfor kurderne ikke har en stat eller, hvad der ligger til grund for de forskellige kurdiske partiers og organisationers kamp for rettigheder i dag.

“Et forhold, der nødvendiggør kurdiske studier i Danmark er de 40-50.000 kurdere, som udgør den største indvandrergruppe i Danmark. Men det kan kun lade sig gøre, hvis der bliver afsat økonomiske midler til oprettelse af kurdiske studier ved fx Københavns Universitet.“

Et muligt dansk-kurdisk samarbejde
Kurdiske studier i Danmark kan også føre til et samarbejde og udveksling af viden med udenlandske og kurdiske universiteter i det kurdiske selvstyreområde i Irak, der udbyder kurdiske studier, tilføjer Saman Zaki.

“Kurdiske studier i Danmark kan fungere som en leverandør af viden om kurdisk sprog, kultur og samfund til danske virksomheder, som overvejer at etablere et dansk marked for deres produkter i det kurdiske selvstyre i Irak. Dvs. at kurdiske studier indirekte kan bidrage til en markedsføring af investeringsmulighederne for danske firmaer i den kurdiske region,” forklarer han.

Kurset henvender sig til 3. års bachelor-og overbygningstuderende.

For yderligere info, klik på nedenstående link

i

i

i

Studiestart er 2/9-2010 og ikke 30/8 som der står i kursusbeskrivelsen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer