Læs om journalisten, Peshmerga’en og politikeren Jalal Talabani.

Af Deniz Serinci

Iraks tidligere præsident og leder af Kurdistans Patriotiske Union (PUK), Jalal Talabani er død på et hospital i Berlin, Tyskland, 83 år gammel.

Talabani blev uddannet indenfor jura fra Baghdad University i 1959. Han blev medlem af Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i 1947, som kun 14-årig.

Talabani spillede en stor rolle i det kurdiske oprør i september 1961, kendt som “September-revolutionen”, hvor han især tog sig af fronten i byerne Kirkuk og Sulaimani.

Det store højdepunkt for Talabani kom i sommeren 1975. Den 1. juni 1975 lancerede han sammen med andre Kurdistans Patriotiske Union (PUK) i Syriens hovedstad Damaskus. KDP havde dermed fået en direkte, slagkraftig konkurrent.

I folkemunde var han kendt som ”Onkel Jalal” og var længe KDP-lederen Barzanis gamle rival i KDP. Udover udbrydere fra KDP, bestod PUK af det socialistiske parti Komala og Kurdistans Socialistiske Bevægelse. PUK var kendt for dets slogans imod imperialisme, zionisme og beskyldte Barzani og KDP – der nu blevet ledet af Barzanis sønner Massoud Barzani og Idris Barzani – for at være feudale og reaktionære.

I modsætning til KDP, der var stærke i de primært kurmancî-talende landlige områder, appellerede PUK mere til de soranî-talende kurdere i byerne. I 1977 vendte Talabani tilbage til irakisk Kurdistan og oprettede baser på den iranske side af Irak-Iran grænsen. PUK åbnede senere afdelinger i alle større byer i irakisk Kurdistan.

Talabani var Iraks præsident fra 2005 til 2014. I 2012 fik han et slagtilfælde og blev overført til Tyskland for at afslutte sin behandling dér. I dag blev det erklæret, at han er død, 83 år gammel.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer