Den 25. september i år skal kurderne tage stilling til om de ønsker at være en del af Irak eller ej.

Af Deniz Serinci

Præsidenten for Iraks Kurdistan-region (KRG), Masoud Barzani mødtes idag med de kurdiske politiske partier i byen Pirmam. Her erklærede Barzani den 25. september 2017 til at være dagen, hvor befolkningen skal til folkeafstemning om uafhængighed og løsrivelse af Irak.

Samtidig skal Kurdistan-regionen afholde parlamentsvalg den 6. november i år.

Den kurdiske premierminister Nechirvan Barzani sagde i sidste måned i et Times Record News-interview, at folkeafstemningen om uafhængighed “vil vise det internationale samfund, hvad befolkningen ønsker.”

På Twitter skriver Barzani’s udenrigspolitiske assistent Hemin Hawrami også om datoen.

Irak består af regioner, der er samlet under den overordnede Bagdad-regering, og en af disse regioner er den kurdiske, der til daglig ledes af den kurdiske selvstyremyndighed.

Den kurdiske region har sin egen hær, parlament, flag og økonomi, og befolkningen der har i mange år ønsket sig mere uafhængighed fra Irak; ved den sidste uofficielle folkeafstemning i 2005 stemte over 98% af kurderne således for uafhængighed. Det er derfor næsten givet på forhånd, at langt de fleste kurdere ville vælge at løsrive sig fra Irak, hvis de fik muligheden.

Internationalt kniber det dog med støtten til en kurdisk stat. Både Tyrkiet og Iran har længe været imod kurdisk løsrivelse, idet de har frygtet en spillover-effekt, som vil inspirere deres egne millioner af kurdiske borgere til også at gå efter uafhængighed, hvis de irakiske kurdere gør det.

[polldaddy poll=9763730]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer