23-årige Barîn Kobanî ligger på et betongulv. Hendes blodige tøj er delvist fjernet, så man kan se hendes nøgne krop, hvoraf noget ser ud til at være blevet skåret af. Imens råber tyrkisk-støttede syriske rebeller: “Det her er PKK’s svin”.

Af Deniz B. Serinci

Syriske kurdere beskylder tyrkisk-støttede oprørere for at have lemlæstet og derefter filmet liget til en af deres kvindelige krigere, den 23-årige Barîn Kobanî fra Kvinders Beskyttelsesenheder (YPJ). Episoden fandt sted under slaget om Efrîn i syrisk Kurdistan.

I videooptagelserne, der er lavet med en mobiltelefon, ser man kvindens krop på et betongulv omgivet af arabisk-talende syriske rebeller. Kobanî’s blodige tøj er delvist fjernet, så man kan se hendes nøgne krop, hvoraf noget ser ud til at være blevet skåret af.

“Det her er PKK’s svin”, ser en af rebellerne.

En anden råber “Allah’u Akbar”, Gud er stor på arabisk.

Barîn Kobanî tilsluttede sig YPJ i 2015 og deltog i den USA-støttede kampagne for at drive Islamisk Stat (IS) ud af Kobanê i 2014 og 2015.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), en overvågningsgruppe, siger, at de modtog videoen fra en syrisk oprørsstyrke i Efrîn-offensiven. Episoden skulle have fundet sted i landsbyen Qurna, nær den tyrkiske grænse i Efrîn.

Kurdiske kilder mener, at tyrkisk-støttede syriske rebeller står bag lemlæstelsen. Tyrkiet har ikke kommenteret på beskyldningerne endnu. Men Det Syriske Nationale Råd (SNC) har fordømt den “kriminelle handling” og opfordrer til “en øjeblikkelig undersøgelse for at straffe de ansvarlige.”

En syrisk-kurdisk talsmand Mustafa Bali, siger at videoen giver dem mere grund til at kæmpe mod Tyrkiet og dets allierede.

“Forestil dig disse besætteres grusomhed mod vores døtre. Hvordan ville de opføre sig, hvis de fik kontrol over vores områder?” skriver Bali på Facebook. “Alt det had og barbari giver os kun én mulighed: at fortsætte modstanden.”

Til tv-stationen Kurdistan 24 siger Amed Kandal, en højtstående kommandant fra YPJ, at “deres adfærd er langt fra human, og vi er ikke bange for sådanne hændelser.”

Kandal bedyrer, at YPJ vil straffe de ansvarlige bag lemlæstelsen.

Tyrkiet iværksatte for to uger siden ”Operation Olivengren” i Efrîn i syrisk Kurdistan med det erklærede formål at sætte en stopper for en ”terrorkorridor” på grænsen. Kampene mellem den tyrkiske hær, tyrkiskstøttede syriske rebeller versus Folkets Forsvarsstyrker (YPG)/Syriens Demokratiske Styrker (SDF) fortsætter.

YPG anses for at være de syriske grene af det tyrkisk-kurdiske Kurdistans Arbejderparti (PKK). Tyrkiet har ligget i krig med PKK siden 1984.

YPG og SDF (hvor YPG udgør 80%) siger, at de er uafhængige af PKK.

Men internationale eksperter fra den britiske tænketank The Henry Jackson Society siger, at PKK og YPG deler “medlemmer, ideologi og kommandostruktur.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer