Roj-TV blev dømt for terror, men kunne ikke lukkes, da der ikke er hjemmel til det i loven. Men nu vil regeringen ændre loven. Kurdere bekymrede for Roj-TV.
Foto: Kadir Mustafa Yilmaz
Den danske regering vil nu lukke et “hul i lovgivningen” efter terrordommen mod Roj-TV i Københavns Byret i går.
TV-stationen fik sammenlagt 5,2 mio. kr. i bøde for at have ”fremmet terror” og lave propaganda for PKK, men kan fortsætte, da retten samtidig ikke har bemyndigelse til at lukke tv-stationen.
Nu skriver justitsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Uffe Elbæk (R) i en pressemeddelelse:
”Regeringen fordømmer terrorisme i alle dens former…Danmark har et langvarigt og meget værdifuldt samarbejde med Tyrkiet om bekæmpelse af terrorisme… Københavns Byret har…afsagt dom i straffesagen mod ROJ-tv…Hvis der er et hul i lovgivningen, skal det naturligvis lukkes. Sammen vil vi..nu i Justitsministeriet og Kulturministeriet sikre, at lovgivningen på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind over for radio- og tv-stationer, som opfordrer til terrorisme.”
Imidlertid står der ikke mere i pressemeddelelsen om, hvad der menes med »tilstrækkelig vis«.
Dommeren betegnede i går PKK som “en terrororganisation” og Roj-TV som ”ukritisk” talerør for PKK.
“Skandale for den danske ytringsfrihed”
De nye oplysninger bekymrer danske kurdere.
Sazan Garmiyani demonstrerede i går foran Københavns Byret til støtte for Roj-TV og jublede, da det stod klart, at tv-stationen kunne sende videre. Men nu frygter hun, at glæden bliver kortvarig.
”Det er en skandale for den danske ytringsfrihed at bukke under for Anders Foghs NATO post*. Jeg er sikker på at hvis domstolen fik de rette beviser, så ville det stå klart, at ROJ TV ikke var blevet tiltalt, for forsvareren fik ikke lov til at vise de klip, der kunne modbevise anklagen,” siger Sazan.
Fra en chokeret Ruken Dogan i Odense lyder det:
”At Danmark nu opfylder Tyrkiets betingelser er chokerende. Det er ikke ytringsfrihed.”
Roj-TV selv vil på fredag afsløre om de vil anke dommen.
*Mange kurdere mistænker sagen mod Roj-TV for at være en studehandel mellem Danmark og Tyrkiet, der til gengæld for en lukning af Roj-TV skulle acceptere Fogh som Nato-formand