“Datoen, den 25. september, bliver ikke ændret,” fastslår Hoshyar Zebari, tidligere irakisk udenrigs- og finansminister.

En kurdisk embedsmand erklærede i dag, at Iraks Kurdistan Region vil holde folkeafstemning om løsrivelse fra Irak trods USA’s indvendinger. Afstemningen er planlagt til at finde sted den 25. september.

Hoshyar Zebari, tidligere irakisk udenrigs- og finansminister, kommenterede på den nylige telefonsamtale mellem regionens præsident Masoud Barzani og USAs udenrigsminister Rex Tillerson.

“Datoen, den 25. september, bliver ikke ændret,” fastslår Zebari overfor Reuters, efter at Tillerson har opfordret kurderne til at udsætte folkeafstemningen.

“På spørgsmålet om udsættelse af folkeafstemningen udtalte præsident [Barzani], at befolkningen i Kurdistan-regionen vil have garantier og alternativer til deres fremtid,” tilføjer Zebari.

Ifølge amerikanerne vil den kurdiske folkeafstemning risikere at aflede fra “mere presserende prioriteter”, såsom krigen mod Islamisk Stat (IS).

Derudover er flere lande i regionen mod folkeafstemningen, såsom Iran og Tyrkiet. De frygter, at et uafhængigt Kurdistan i Irak vil inspirere deres egne millioner af kurdere til at gå efter det samme.

Ved den sidste uofficielle folkeafstemning i irakisk Kurdistan i 2005 stemte over 98% af kurderne for uafhængighed. Det er derfor næsten givet på forhånd, at langt de fleste kurdere ville vælge at løsrive sig fra Irak, hvis de fik muligheden.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer