Kurdisk sprogorganisation opfordrer kurderne til at boykotte tyrkisk undervisning i protest mod forbuddet mod kurdisk undervisning.

Af Alan Hasso

Boykotten er en protest mod mangel på kurdisk-sproget uddannelse i tyrkiske skoler.

Den pro-kurdiske organisation TZP-Kurdî opfordrer nu alle kurdere til at lade deres børn blive hjemme, i stedet for at sende dem i skole, mellem d. 20 september til 25 september.

Det er en pro-kurdisk organisation som kalder sig for TZP-Kurdi (Kurdisk sprog- og uddannelses bevægelse) som står bag boykotten og det pro-kurdiske parti BDP (Freds- og Demokratipartiet) støtter boykotten.

Tyrkiets undervisningsminister Nimet Çubukçu fordømmer det, og fortæller at de forældre som lader deres børn blive hjemme, kan blive straffet.

TZP-kurdi lancerer deres boykot-kampagne med sloganet: ”Vi ønsker undervisning på vores eget modersmål.”

Ifølge tyrkisk lov kan offentlige skoler i Tyrkiet kun uddanne studerende på tyrkisk, landets eneste officielle sprog.

TZP-kurdi ønsker et kurdisk sproget uddannelsessystem i Tyrkiet. Både på Kurmanjî og Zazakî – En dialekt, som nogle betragter som en dialekt af kurdisk, mens andre mener at det er et særskilt sprog.

BDP: Vores børn må uddannes på kurdisk
Selahattin Demirtaş, lederen af BDP siger følgende om boykotten:

”Det er meningsfuldt, at folk der ønsker undervisning på deres modersmål, engagere sig i civil ulydighed ved ikke at sende deres børn i skole de første fem dage i det nye skoleår.”

Endvidere opfordrer han andre kurdere til at støtte kampagnen som BDP gør, og siger:

”Jeg vil som mange andre, heller ikke sende mit barn i skole de første fem skoledage, fordi jeg ønsker at mit barn bliver uddannet i vores modersmål.”

Indenrigsminister Besir Atalay har ikke ønsket at udtale sig om boykotten.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer