“Jeg håber, at denne nyhed vil bringe smilet frem hos 40 millioner mennesker,” sagde Koçer Bîrkar med henvisning til kurderne, da han modtog Fields-medaljen, kendt som “matematikkens Nobelpris”.

Den 40-årige matematikprofessor fra Cambridge University, Koçer Bîrkar (کۆچەر بیرکار) har vundet Fields-medaljen, der anses for at være matematikkens “Nobelpris”.

“Jeg håber, at denne nyhed vil bringe smilet frem hos 40 millioner mennesker,” sagde han med henvisning til kurderne.

Bîrkar fik prisen i Rio de Janeiro i Brasilien sammen med tre andre forskere, Alessio Figalli, Peter Scholze og Akshay Venkatesh.

Den kurdiske professor er født i en landsby i Merîwan i iransk Kurdistan (Rojhelat) og siger om sit hjemland:

“Kurdistan var et usandsynligt sted for et barn at udvikle interesse for matematik.”

Bîrkar studerede på Teherans Universitet, fik senere politisk asyl og statsborgerskab i Storbritannien og blev en kendt og væsentlig bidragsyder til moderne birational geometri. I 2010 vandt han Philip Leverhulme-prisen for de mest lovende forskere.

Fields-medaljen er en pris, der gives til to, tre eller fire matematikere, der ikke er ældre end 40 år, på den Internationale Matematiske Unions internationale kongres, som afholdes hvert fjerde år. Fields-medaljen bliver af mange regnet for den bedste pris en matematiker kan modtage.

Kort tid efter modtagelsen af prisen, blev Bîrkars guldmedalje stjålet i Rio de Janeiro.

/Ekurd.net, Wikipedia

Se video med Bîrkar her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer