En 38-årig kurdisk mand blev overfaldet søndag i den svenske by Malmø efter at han havde haft et israelsk flag hængende i sit vindue. Politiet kalder sagen en ‘hadforbrydelse’.

Af Deniz Serinci

Først blev Ismail Aryan Babaks vindue smadret, hvor Israels flag hang og derefter gik han ud på gaden for at snakke med nogle mænd udenfor. Han blev slået af flere personer uden for sit hus.

Den kurdiske mand fortalte den svenske avis Aftonbladet, at han kan lide Israel, og det er derfor, han havde landets flag i vinduet.

“Mændene havde et jernrør og flasker. Først sagde de til mig, at ’I kurdere skal ikke have jeres egen stat”. Derefter spurgte en anden, hvorfor jeg havde flaget med det israelske flag,” siger Babak til Aftonbladet.

Den kurdiske mand blev ramt i hovedet med flasken to gange og derefter slået med jernrør på benene.

Babak er oprindeligt fra en landsby i det nordlige Irak, hvor der boede jøder. Familien flyttede senere til Iran.

“Jeg kan lide jøder og Israel. For mig er det ikke mere fremmed end at hænge et svensk flag i vinduet,” fortæller han SvD Nyheter.

Desuden er Babak meget aktiv på sociale medier mod det iranske regime. En årsag til angrebet, kan også være på grund af hans modstand mod præstestyret i Iran, mener han.

De svenske politi har endnu ikke foretaget nogen anholdelser, men har talt med vidner.

“Vi har ingen mistænkte. Vi mener, det er en hadforbrydelse,” siger Linda Pleym, pressemedarbejder ved Malmø politi.

David Jano, Israel ekspert fra studier fra SDU og University of Haifa i Israel mener, at sagen er påvirket af den anti-israelske stemning blandt Malmøs udlændinge og mellemøstlig storpolitik.

“Det er ikke alle, der er glade for Israels støtte til kurdisk uafhængighed”, siger Jano med henvisning til de eneste bemærkninger fra den israelske premierminister Benyamin Netanyahu om støtte til en kurdisk stat i Irak.

“Vi skal … støtte de kurdiske bestræbelser på uafhængighed”, fortalte Netanyahu en tænketank i Tel Aviv. Han kaldte kurderne “en nation af krigere, der har vist politisk engagement og er værdig til uafhængighed.”

Før Babak blev angrebet, havde det israelske flag været hængt i vinduet i to år uden nogen reaktion.

Ifølge Jano årsagen er meget enkel.

“Der er meget fokus på Israel lige nu, fordi kampene i Gaza er genstartet. Derfor er der en stor anti-Israel stemning blandt arabiske grupper.”

Læs mere AFTONBLADET

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer