39-årige Zuhal Demir er ny minister i Belgiens flamske region.

En belgisk kurder er blevet minister i Belgiens flamske region. 39-årige Zuhal Demir vil fremover være minister for retfærdighed, miljø, energi og turisme.

Demir – der i Belgien har fået kaldenavnet “Iron Lady” på grund af det tyrkiske efternavn, der netop betyder “jern” – er uddannet advokat og medlem af det flamske nationalistparti NVA.

Hun er født i Belgien af alevi-kurdiske forældre fra Dêrsim og Elazig i tyrkisk Kurdistan og bor i Antwerpen. Hun studerede jura på Katholieke Universiteit Leuven i 1998–2003 og fortsatte i 2003–2004 med en kandidatgrad i socialret ved Vrije Universiteit Brussel. Fra 2013 og to år frem var hun borgmester i distriktet Antwerpen.


Tyrkiske medier har tidligere beskyldt Demir for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), fordi hun har deltaget til lokale kurdiske arrangementer i Belgien. Men i et interview med Canvas TV i november 2016 afviste Demir beskyldningerne og fastslog, at hun er imod vold.

”I årevis har jeg foreslået en fredelig løsning for kurderne i Tyrkiet,” sagde Demir og tilføjede, at hun “ingen sympati har for PKK.”

I august 2017 erklærede den belgisk-kurdiske politiker, at hun ville have annulleret sit tyrkiske statsborgerskab.

”37 år efter min fødsel er min kurdiske identitet stadig en torn i øjet for Tyrkiet,” skrev Demir på Facebook. ”Vi er vokset fra hinanden. Jeg er blevet en flamsk kvinde med stolte kurdiske rødder. Alt det, Tyrkiet ikke ønskede.”

Demir har tidligere fået trusler fra en mand på grund af hendes kritik af Tyrkiet. I 2017 blev en mand idømt seks måneders fængsel for truslerne mod politikeren.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer