Først holdt armenierne en udstilling på Det Kongelige Bibliotek om det armenske folkemord. Nu har Tyrkiet sammesteds fået lov at holde en udstilling, der skal benægte folkemordet. Dansk Folkeparti raser.

Efter et møde med den tyrkiske ambassade, er Det Kongelige Bibliotek gået med til at være medarrangør på en alternativ udstilling om det armenske folkemord.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen kritiserer beslutningen.

– Det her er et knæfald for tyrkisk pres. Det går ikke. Uden at sammenligne de to begivenheder i øvrigt svarer det jo til, at nynazister skal arrangere udstillinger om Holocaust, siger Espersen, til Berlingske.

Den tyrkiske udstilling kommer som reaktion på en tidligere udstilling arrangeret sammesteds af den armenske ambassade.

Op mod én million armeniere døde ifølge internationale forskere i 1915, da det osmanniske rige deporterede armenierne. Mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke med vilje blev holdt på et minimum. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet. Tyrkiet siger, at der godt nok døde omkring 300.000 armeniere, men at det skete som led i civile fejder, hvor også tyrkere døde. Ankara afviser at der var tale om noget folkemord.

Det østlige Tyrkiet havde indtil 1915 en stor koncentration af armeniere. Efter at armenierne blev dræbt, beslaglagde den tyrkiske stat deres jord. Derfor vil de nye ejere af tidligere armensk jord ganske enkelt ikke tale om fortiden, fordi de nu sidder på deres ejendom. Tyrkerne frygter at en anerkendelse af folkemordet vil medføre territorialt krav på tidligere armenske områder.

Ligeledes frygter Ankara at folkemordsofrenes efterkommere vil kræve økonomisk kompensation, hvis først man anerkender folkemordet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer