18-årige Songül taler flydende dansk og har hele sin nære familie i Danmark. Alligevel skal hun nu inden en måned forlade familie og venner i Danmark og bo hos sin 80-årige syge farmor, som hun knap kender.

Af Deniz B. Serinci

Songül Yüksel, der har kurdiske rødder fra Konya i Tyrkiet, bor i Køge sammen med sin far og søskende. Til daglig går hun i 1.b på Køge Gymnasium, men det er snart slut.

For trods en intens kamp for at få opholdstilladelse, er hun blevet afvist af de danske myndigheder, der nu giver hende en måned til at forlade Danmark. Ellers vil hun blive anholdt. Udlændingestyrelsen vurderer ikke, at hun har tilhørsforhold til Danmark.

Den nu 18-årige pige kom til landet i 2009, hvorefter hun tog sprogkurser og har nu lært flydende dansk. Samtidig har hun fået en stor vennekreds, der bakker op om hendes kamp for at blive i Danmark. Næsten 10.000 personer har på kort tid syntes godt om Facebook-siden Hjælp Songül med at blive i Danmark.

Udover Songül selv, står også hendes lillesøster til udvisning, når hun bliver 18 år.

I Ekstra Bladet skriver Julie M. Kirkeby, at Songül ”afsluttede folkeskolen med op til flere 12-taller, både i dansk og samfundsfag. Hun går nu i 1. g på Køge Gymnasium, og klarer sig over al forventning, til trods for at hun kun har boet i Danmark i fem år! Det er ikke fair, at hun skal udvises, når hun klarer sig så godt og ikke har anden familie, som hun kender, end i Danmark” (21/1-2014).

I stedet mener, at Kirkeby, at ”der er flere kriminelle, der burde blive udvist – og ikke en pige på 18 år som klarer sig så godt som Songül gør”.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer