“Den kurdiske regering i Irak (KRG) er korrupt og forfølger oppositionsmedlemmer,” siger Villo Sigurdsson. Men KRG afviser selv: “Den nuværende regering kom til magten på demokratisk vis og undersøger alle påståede overtrædelser af loven.”

Af Jiyan.dks nyhedsdesk
Billede: Alan Hasso

Det kurdiske selvstyre i Nordirak/Sydkurdistan deler igen vandene.

Senest har den amerikanske menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch erklæret, at KRG ikke er bedre end Saddam Hussein.

“KRG virker ikke til at respektere kurdiske rettigheder mere end den foregående regering,” siger Sarah Leah Whitson fra Human Rights Watch.

Hiwa Osman, leder af Institut for Krig og Fredsrapportering er dybt uenig.

”Under den tidligere regering (Saddam Husseins regering, red) ville du blive henrettet, hvis du bare talte om præsidenten. Vi har lavet karikaturer af Mesûd Barzanî og ingen kom efter os.”

”Støt Barzanî eller Talabanî, hvis du vil have et ordentligt job”

Det kurdiske styre har tidligere fået kritik for korruption og forfølgelse af oppositionen.

Villo Sigurdsson er tidligere miljø- og teknikborgmester i København, medlem af Kurdisk Forum og har flere gange mødtes med menneskerettighedsaktivister fra Nordirak/Sydkurdistan.

Han fortæller at de to store partier KDP (Kurdistans Demokratiske Parti) og PUK (Kurdistans Patriotiske Union) sidder tungt både på den politiske og økonomiske magt.

”Magten er for koncentreret i forhold til de to klaner, nemlig Barzanî- og Talabani-klanen på en måde, så det ikke er demokratisk. Økonomien er indrettet udelukkende til fordel for de to klaner og tager ikke højde for velfærden. Hvis man skal have et ordentligt job, skal man støtte en af de to,” siger Villo Sigurdsson.

KRG: Vi prøver at reformere

Men KRG selv afviser kritikken og fortæller, at man prøver at bekæmpe korruption. Siden marts har der været blodige demonstrationer i Silêmanî, tæt på Iran.

”Vi vil ikke benægte, at et par sikkerhedsstyrker kan have begået overtrædelser. Det er også vigtigt at erkende, at protesterne i Silêmanî ikke var helt fredelige. Mange af demonstranterne deltog i voldelige aktioner, som forårsagede omfattende skader på offentlig og privat ejendom,” fortæller Falah Mustafa Bakir fra det kurdiske Udenrigsdepartement.

Samtidig mener KRG, at oppositionen med Goran i spidsen har prøvet at udnytte situationen for at skabe ustabilitet.

”Oppositionelle politiske partier har forsøgt at opnå i gaderne, hvad de var ude af stand til at nå ved valgurnerne.”

Samtidig afviser KRG at være udemokratisk:

”Den nuværende, kurdiske administration kom til magten i juli 2009 som følge af et valg, hvor den vindende koalition fik 59% af stemmerne.”

Falah Mustafa Bakir skriver ligeledes, at en komite blev dannet af Ministerrådet den 23. februar for at undersøge de begivenheder, der fandt sted i Silêmanî og andre steder.

”Indenrigsministeriet har søgt uddannelse og udstyr til håndtering af massedemonstrationer og et direktiv blev sendt til alle sikkerhedsstyrker i Kurdistan-regionen med hensyn til passende procedurer for at anholde og behandle fanger,” siger han på vegne af KRG.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer