Şoreş Kiliçarslan underviser sammen med Şahin Çaliş omkring 150 kurdiske unge i folklore i Koma Zagros. Men hvad driver dem til at træne de unge i den kurdiske govend og hvad er deres formål?

Af Deniz Berxwedan Serinci

Hvad er formålet med Koma Zagros?
Vores formål er at lære de unge deres kultur ved at undervise dem i kurdisk dans og folklore. Hellere at de unge lærer deres kultur end at de hænger ud på gaden. Vi vil omvendt ikke udelukke nogen, fordi de ser kriminelle ud eller fordi de ikke kan snakke kurdisk. Vi tager imod alle og prøver at give dem så meget selvtillid, selvværd og sammenhold som muligt. 

Hvorfor navnet Koma Zagros?
Zagros er et bjerg i Kurdistan og min onkel blev kaldt for Zagros, så jeg fik ideen derfra. Det var faktisk hans ide at starte dette op.

Hvornår startede jeres folklore?
Det startede for 3 år siden med cirka 5 unge – idag er vi oppe på 150 deltagere i Koma Zagros. Jeg underviser sammen med min kammerat Şahin Çaliş, der hjælper mig. Jeg har også oplært nogle af mine elever, så de også kan tage ansvar og lære videre til de andre, for det er også meningen med det, vi laver. Jeg har to hold i Ishøj, hvor min elev Toprak Özdemir underviser. Snart starter vi også noget folklore op i Albertslund. Alle fra 6-25 år kan deltage.

Hvor kommer dine elever fra?
Nogen bor i Malmø, Køge, Greve, Ballerup – alle mulige steder. De stammer mest fra Konya, Haymana i Tyrkiet, men der er også nogle fra Libanon, Irak, osv.

Læs også DE UNGE: KOMA ZAGROS GIVER OS SELVTILLID

Hvad giver du de unge i Koma Zagros?
Vi samler dem et sted, hvor de får selvtillid til at vise sig frem, fx ved bryllupper og koncerter. Der har været et tomrum for de unge i Danmark og vi vil give dem den kurdiske kultur, sådan som forældre forventer.

Hvordan håndterer i det i forhold til forældrene?
Vi har 150 deltagere. Det er ikke nemt. Det er et stort ansvar. Det er forskellige aldersgrupper og køn. Men vi har kontakt til alle forældrene og vi afholder møder med dem, hvor vi giver dem informationer, så de er trygge. Det er vigtigt at forældrene støtter dem, for de unge betyder det meget.

Hvad er dine fremtidsvisioner for Koma Zagros?
Jeg håber, at vi kan nå et skridt længere end det, vi har nået. Vi vil ikke være tilfreds med de nuværende resultater. Vi vil fremad.

Næste uge: Læs om Koma Gulîstan og interview med Fedakar Adar

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer