Udenrigsminister Jeppe Kofod: “Vi vil ikke acceptere, at borgere i Danmark overvåges, angives eller trues.”

Foto: Screenshot fra Folketinget

Udenrigsminister Jeppe Kofod kritiserede “tyrkiske handlinger” under et åbent samråd i Retsudvalget i går. Han kritiserede eksempel den tyrkiske tænketank SETAs rapport fra i sommers, hvor den anklagede cirka 100 danskere for at være en del af eller sympatisere med Kurdistans Arbejderparti, PKK.

“Den såkaldte tænketank SETA kom med en usaglig rapport om terrorgruppen PKKs tilstedeværelse i Europa – og med uacceptable og grundløse anklager mod danske borgere,” sagde Jeppe Kofod.

Ministeren kom også ind på den såkaldte stikkerlinje, hvor borgere i Danmark kan ringe til telefonnumre i Tyrkiet og angive folk herhjemme, der eksempelvis har ytret sig kritisk mod præsident Recep Tayyip Erdogan.

“Jeg har personligt givet udtryk for bekymring og fordømmelse i forhold til de tyrkiske handlinger. Under en telefonsamtale den 12. september med den tyrkiske udenrigsminister indskærpede jeg personligt sagens alvor. Det er også blevet taget op med den tyrkiske ambassadør i Danmark, ligesom den danske ambassadør i Tyrkiet har rejst sagen på højt niveau.”

Ministeren slog fast:

“Vi vil ikke acceptere, at borgere i Danmark overvåges, angives eller trues.”

Tyrkiet: Vi indsamler eller registrerer ikke personoplysninger

Fra tyrkisk side er svaret, at Tyrkiet hverken indsamler eller registrerer personoplysninger og at man fuldt ud respekterer dansk lovgivning. Det afvises pure, at Tyrkiet skulle være involveret i ulovlige aktiviteter i Danmark. Den tyrkiske ambassadør har afvist betegnelsen ”stikkerlinje”, men bekræfter, at der findes flere telefonnumre i Tyrkiet, som er åbne for borgerhenvendelser fra tyrkiske borgere. Disse inkluderer blandt andet numrene til tyrkisk politi, udenrigsministeriet og præsidentkontoret. Ambassadøren har henvist til, at de fleste lande har tilsvarende telefonnumre til betjening af deres borgere i udlandet. Ambassaden har henvist til, at den i flere sager har henvist borgerhenvendelser om sikkerhedsspørgsmål til de danske politimyndigheder.

PET: Tyrkiet har styrket registrering

I august fortalte Politiets Efterretningstjeneste, PET i et svar til Folketingets Retsudvalg, at Tyrkiet har “skærpet” kontrollen med, hvem der bliver lukket ind i deres land og “styrket” registreringen af “pro-kurdiske aktiviteter” i Europa.

“Det er PET’s vurdering, at de tyrkiske sikkerhedsmyndigheder i de seneste to år har skærpet indrejsekontrollen betydeligt for personer med tyrkisk baggrund. Samtidig har de tyrkiske sikkerhedsmyndigheder styrket deres indhentning i Europa rettet mod personer med tyrkisk baggrund, herunder især deres tilknytning til pro-kurdiske aktiviteter,” stod der i svaret.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer