Jeppe Kofod, kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Ønsker I Tyrkiet i EU?

Tyrkiet er en vigtig partner for os, men under Erdogan er det gået i den total forkerte retning. Vi ønsker et europæisk Tyrkiet, ikke et Erdogan-Tyrkiet; Det betyder retsstat, demokrati, respekt for menneskerettigheder, mindretalsrettigheder. Vi har støttet suspension af forhandlinger med Tyrkiet. Sålænge situationen er, som den er, så er Tyrkiet reelt ikke kandidatland til EU. Derfor kunne vi bruge de penge, som vi bruger på bistand, meget bedre på at støtte demokrati for mange af de mennesker i Tyrkiet, som gerne vil have en anden udvikling i Tyrkiet.

Erdogan har talt om at ophæve immunitet hos folkevalgte kurdiske politikere…

Sådanne ting kan man ikke gøre, medmindre der er et retlig grundlag for det. Erdogan gør på mange måde alt, hvad han kan, for at undertrykke mindretalsrettigheder, oppositionen, frie medier, frie journalister og frie organisationer. Det tager jeg dybt afstand fra.

Men hvis politikerne har støttet en ulovlig organisation som PKK?

Så skal man jo dokumentere det. Jeg ved ikke, om de politikere har forbindelse til PKK. Det skal et retssystem afgøre.

Støtter Socialdemokratiet kurdernes drøm om selvstændighed?

Det er ikke noget, vi vil blande os i. Men Tyrkiet bør respektere kurdernes mindretalsrettigheder. Og det er ikke sket i mange år og det er blevet værre under Erdogan. Det tager vi dybt afstand fra.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer