En kurdisk protest mod Tyrkiet endte i vold. En kurder blev kørt på hospitalet med en skade på hovedet.

Arkivfoto fra en tidligere demonstration

En gruppe kurdere, der i går deltog til en protest mod Tyrkiet, blev ifølge Seve Kurdisk Kvindeforening angrebet af herboende tyrkere. Episoden fandt i går sted på Nytorv i København. Der er dog tvivl om hændelsesforløbet.

En kurder holdt en tale under protesten, hvor han fordømte, at Tyrkiet havde fjernet borgmestre fra Folkenes Demokratiske Parti (HDP) fra deres poster.

”Vi opfordrer alle danske partier og menneskerettighedsorganisationer til at fordømme Tyrkiets angreb på HDP,” sagde kurderen og tilføjede:

”Bryd tavsheden, længe leve HDP,” omgivet af flag fra HDP og PKK, Kurdistans Arbejderparti. Kurderen var ikke indblandet i den efterfølgende voldsepisode.

En forbipasserende tyrker råbte derefter ”Fucking terrorist, mand” til kurderne.

Der var tale om en gruppe på fem til ti unge tyrkere i alderen 20-25 år, der fortsatte deres skældsord om PKK på tyrkisk og dansk. Kurderne svarede igen med at sige “Erdogan er en terrorist.”

Mindst en af de tyrkiske mænd lavede et håndtegn, der symboliserer tilhørsforhold til den ultranationalistiske bevægelse ’De Grå Ulve’. Bevægelsen er i Tyrkiet og Tyskland kendt for at være involveret i voldelige overfald, ofte imod kurdere.

Derefter endte protesten i vold og en kurder blev kørt på hospitalet med en skade på hovedet.

Seve Kurdisk Kvindeforening, der sympatiserer med PKK, skriver på Facebook:

”Uidentificerede mænd gjorde ’de grå ulves’ tegn. Demonstranterne bevarede roen og forhindrede det i at udvikle sig til noget større. Imidlertid skete der et angreb ved demonstrationen.

En ikke identificeret gruppe konfronterede vores kammerater, der var på Nytorv. Gruppen angreb vores venner. En af vores kammerater fik slået hul i hovedet.”

En dansk-iransk mand, der arbejder i tøjbutikken ved siden af, siger, at PKK-tilhængerne startede.

Til Jiyan.dk siger han: “De slog først. Den (tyrkiske) mand, som de slog, sagde kun noget verbalt. Men han slog ihvertfald ikke først.”

Uffe Elbæk, tidligere politisk leder af partiet Alternativet, undrer sig på Twitter over den manglende mediedækning af sagen.

“Ingen medier har så vidt jeg kan se skrevet om overfaldet på kurdere ved demonstrationen i går. Angrebet kommer i kølvandet af, at Erdogan i sidste uge udtalte: “alle der er i opposition med vores politik i både Tyrkiet og udenfor Tyrkiet vil blive knust,” skriver Elbæk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer