Folk skal kunne grine og have det sjovt med mine sange, siger Dogan Yildiz. Læs interview med den album-aktuelle sanger.

Af Medya Özvan

Vi kender ham for hans humoristiske sans, hans forskellige roller i diverse Youtube klip, heriblandt “De ringer, vi bringer”-klippene, som knap 600.000 har set. Nu er Dogan Yildiz tilbage med et nyt album, “I Love You”.

Lange toner, følelsesladede melodier, der omhandler sorg og kærlighed, høres gennem højtaleren, indtil en remix af “klappe klappe kage” og kurdiske instrumenter sammenblandes og spilles. Nytænkende og kreativt.

Men hvem er ham Dogan Yildiz?

Bag sløret gemmer der sig en mand med barndomsminder om Michael Jackson, Sivan Perwer, og glade drenge, der pjatter og spiller danske børnesange blandet med kurdiske rytmer i nabokvarteret. Dogan har, siden han var barn, interesseret sig for komedie. Han har efterfølgende gået på filmskole, hvor flere af hans ideer om satiriske indslag og sange udvikledes.

“Det startede som et projekt, som filmskolen udbød. På filmskolen skulle man optage en film på under 10 min. og der var 20 grupper. Så tog jeg kameraet, min medskuespiller, Kadir Demir, og optog uden manuskript, helt spontant, fastslår Dogan.

“Vi tog bare ud, og filmede. Ideen udsprang sig til De ringer, vi bringer 1 “, hvor Dogan og Kadir spiller musik med saz og spiser pizza. “Filmen var liggende hjemme et års tid. Jeg kunne ligeså godt prøve for sjov at ligge den på internettet. Efter 24 timer var den spredt ud over Facebook.”

Populariteten steg jo mere videoen blev efterspurgt, og  derfor  producerede vde “De ringer vi bringer 2”.

“Jeg havde brug for økonomisk støtte til 2’eren, så jeg fik nogle sponsorer til at støtte produktionen af 2’eren, hvor jeg også synger klappe klappe kage. Det har bare udviklet sig”.

“Da jeg lavede 1’eren, havde jeg ikke planlagt at synge klappe kage. Jeg satte kameraet foran mig og begyndte at synge uplanlagt. Efter utallige klip af “De ringer, vi bringer” spurgte folk, hvornår jeg skulle lave et album med “klappe klappe kage””. Da folk blev ved med at efterspørge det, tænkte jeg , at jeg nu også måtte lave et album. Siden har jeg optrådt til bryllupper med sangen “Klappe klappe kage.””

Albummet har nu været ude i to uger og ifølge Dogan er hans hverdag præget med masser af musik. Udover identitetsforholdet med den velkendte “De ringer, vi bringer” fortæller Dogan om sin inspiration og hverdag.

“Det eneste jeg laver er musik og film med andre musikere. Jeg lever af musik.”

Jeg laver også seriøse sange
Dogan optræder til diverse bryllupper og arrangementer, hvor han optræder med “klappe klappe kage” sangen, og danser stopdans for børnenes skyld.

Dogan fortsætter:

“Jeg har skrevet seriøse kærlighedssange, hvor jeg har brugt mange timer på at reducere livsoplevelser ned til korte linjer. Det er svært at påvirke folk, så det når ind i deres hjerter.”

Dogan giver et eksempel. “Jeg er stadig i gang med at skrive en tekst, jeg har arbejdet på i to år, hvor jeg har skrevet 1. vers og omkvæd. Jeg kan ikke få 1. og 2. vers til at hænge sammen og har ikke skrevet andet vers færdigt endnu.
Jeg har ikke givet op, jeg må arbejde videre på dem”og fortsætter “jeg har skrevet alle sangene selv. De kommer fra hjertet.”

Er det første gang du udgiver et album?
Det er første gang. Folk har modtaget det godt. Når det er en kurdisk cd, er det for det meste kurdere, der køber den. Andre etniske grupper har også vist interesse og købt albummet. Det er bl.a. “Klappe klappe kage” der er populær, så den skulle jeg have med i albummet. Jeg regnede ikke med at målgruppen ville være så bred. Den har kun været ude i to uger, så det er kun begyndelsen. Der er 7 sange, jeg skal lave musikvideoer til. Det er kun begyndelsen.

Du bruger engelske, danske og kurdiske tekster i  dit album – hvorfor har du valgt at gøre det så multisprogligt?
Jeg er blevet populær gennem “Klappe kage”, så hvis jeg lavede et album uden dansk ville det ikke kendetegne mig. Jeg har også lavet en engelsk sang på et lavt niveau, så børn og gamle kan følge med” fortæller Dogan og begynder at synge sin engelske sang.

Næste projekt: film

Hvilken målgruppe prøver du at appellere til?
Jeg har sunget “Klappe klappe kage”, i håb om at alle kan følge med. Det er ikke tit at jeg oplever et dansk barn, der genkender mig med “klappe klappe kage” sangen. Jeg har også lavet en engelsk sang for at tilføje ekstra krydderi til albummet.” Hvis jeg nu kaldte albummet “klappe klappe kage”, så ville kurdere og tyrkere ikke forstå det. Hvis jeg kaldte albummet “Bermaliya min”, ville tyrkere, danskere og pakistanere ikke forstå det. Så den eneste udvej var engelsk, så alle kan være med.

Har du et budskab?
Når folk hører mit album, skal de kunne have det sjovt. De skal kunne grine og have det sjovt med med mine sange hvor der anvendes forskellige kurdiske instrumenter. Det er ikke bare typisk “govend” (kurdisk folkedans) musik.” pointerer Dogan.

Hvilke udfordringer har du mødt som sanger, samtidig med at du er komiker?
Jeg har aldrig hørt noget negativ, kun ros. Der er ikke problemer med at kombinere de to ting. Jeg har lavet albummet så pjattet, at det ses som noget pjattet med vilje. Det er stadig inden for genren satiren.

Nu har du jo eksperimenteret med musik og satire. Er der flere mål du vil opnå?
Mit mål er at lave film. Mit største mål er, ikke at se tilbage på mit livsværk og fortryde det.
Hvis jeg på forhånd havde vidst at mit album ville hjælpe mig på vej, havde jeg lavet det før. Albummet har hjulpet mig rigtig meget og folk tager det seriøst. Facebook og Youtube har gjort mig populær.

Dogan Yildiz vil optræde d. 29/10 2010 i Herlev til Bulduk Gece.

Dogan Yildiz’s cd “I Love You” kan købes online på doganyildiz.dk eller på Istedgade i “Konya import”.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer