”Selvom de har været væk fra Kurdistan i flere hundrede år, har Midtanatoliens kurdere ikke mistet deres nationale bevidsthed eller sprog. Når Tyrkiet ikke har kunne undertvinge Midtanatoliens kurdere, vil de slet ikke kunne undertvinge Kurdistans kurdere” – Gültan Kışanak.

I dag gæstede BDPs medformand Gültan Kisanak København.

Under et folkemøde i Vanløse mente hun, at en mellemøstlig alliance af kurdernes fjender kunne stå bag drabene i Paris på tre kurdiske kvinder.

”Så må vi kurdere styrke vores egen enhed imod dem,” sagde Kisanak.

Toppolitikeren fortalte om at flere af hendes kollegaer i Nordkurdistan/Tyrkiet var kommet juridisk i klemme efter at have kaldt PKK-lederen Abdullah Öcalan for ”Herre Öcalan” og at børn var kommet i fængsel for at flage med oprørslederens billeder under demonstrationer.

”De har forsøgt at undertrykke kurderne med forbud”.

Løsningen består ifølge Kisanak i forhandlinger mellem de stridende parter og at kurderne sikres rettigheder i den tyrkiske forfatning.

”Derudover må spærregrænsen på 10% ophæves.”

Sidstnævnte forhindrer en proportional repræsentation af kurderne i det tyrkiske parlament.

”Kurderne i Rojava har opnået det, som ingen har opnået”

Da det kom til syrisk Kurdistan, kritiserede Kisanak Ankara for at støtte oppositionsgruppen Den Frie Syriske Hær imod kurderne.

”Men trods det, har kurderne i Vest (Syrien) alligevel opnået det ingen af parterne i Syrien har opnået, nemlig kontrol over deres eget område.”

Der bor millioner af kurdere i Midtanatolien, tusinder af kilometer væk fra Kurdistan. De er ofte indvandret hertil for hundreder af år siden.

Adspurgt om hvad de midtanatolske kurdere betyder for BDP, svarede Kisanak ironisk:

”De udgør mit hovedemne ved samtlige møder.”

Herefter lød svaret:

”Selvom de har været væk fra Kurdistan i flere hundrede år, har Midtanatoliens kurdere ikke mistet deres nationale bevidsthed eller sprog. Når Tyrkiet ikke har kunne undertvinge Midtanatoliens kurdere, vil de slet ikke kunne undertvinge Kurdistans kurdere.”

Hun opfordrede hele tiden alle til at tage vare om deres fædreland Kurdistan.

”For Kurdistan er en realitet. Dem der mister deres land, mister alt. Undtagen dem i Midtanatolien,” sagde hun med et smil på læben.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer