Interview med Khalid Azizi, generalsekretær for Kurdistans Demokratiske Parti Iran (KDP).

Af Deniz Berxwedan Serinci, 13. maj 2014

Khalid Azizi, generalsekretær for Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i Iran, mener at Vesten har glemt kurderne i Iran og alt for ofte kun fokuserer på Den Islamiske Republiks atomprogram.

”Hvis det internationale samfund i sin politik vedrørende Iran kun koncentrerer sig om atomspørgsmålet, vil det sandsynligvis ikke være succesfuld i dets politik. De bør tale mere om demokrati, menneskerettigheder, og at det iranske regime skal stå til regnskab for sine folk,” siger han under et nyligt besøg i Danmark.

Her havde den iransk-kurdiske leder møder med det danske udenrigsministerium med det formål at skabe støtte til kurdisk sag i Iran.

Den tidligere danske udenrigsminister Holger K. Nielsen sagde efter mødet med Azizi, at han vil fokusere på kurdernes forhold.

”Besøget var interessant og gav et godt indtryk af situationen i Iran og ikke mindst kurdernes forhold. Jeg har altid interesseret mig for kurdernes forhold og vil også have fokus på det efter Khalid Azizi’s besøg.”

Men der er ingen modsætning mellem vigtigheden i at bekæmpe atomprogrammet og så menneskerettigheder, fastslår Nielsen.

”Det vil være særdeles farligt hvis Iran får atomvåben men vi skal fastholde kritikken af Iran på menneskerettighedsområdet,” siger han til Rudaw.

Mette Gjerskov, MF og formand for Udenrigspolitisk Nævn, mener også, at atomspørgsmålet har fyldt meget i det internationale arbejde i forhold til Iran.

”Jeg udtrykte mit håb om, at når det problem er løst, så vil der blive større lejlighed til at drøfte andre emner. Herunder menneskerettigheder, som jo også er vældig vigtigt fra et dansk synspunkt,” siger hun til Jiyan.dk

I 1990’erne flyttede KDPI’s kadrer til Kurdistan-regionen i Irak (KRG). Her lavede de en aftale om ikke at angribe Iran fra KRG, for ikke at give det islamiske regime en undskyldning for at skade KRG via gengældelsesangreb.

I 2004 blev Partiet for et Frit Liv i Kurdistan (PJAK) dannet og førte væbnet kamp, men det underskrev en våbenhvile med det iranske regime for nogle år siden.

Azizi siger, at nogle røster i hans parti kræver en genoptagelse af væbnet kamp, men at han troer politiske og etniske problemer skal løses gennem forhandlinger og dialog.

“Vi har haft erfaring med væbnet kamp i mange år. Det har ikke løst vores problemer. Væbnet kamp vil kun give Iran en undskyldning for at portrættere os som nogen, der ønsker vold.”

KDP-Iran er delt op i to grupper, en ledet af Azizi, en anden af Mustafa Hijri. Også det kommunistiske Komalah part er opdelt i flere grene. Men forhandlingerne er i gang for at genforene begge sider af KDP-Iran.

“Jeg er optimistisk, at vi vil nå en vis enighed i fremtiden. Hvis du som en nation ønsker at opnå dine nationale rettigheder, så alle bør være en del af det projekt,” siger Azizi.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer