En stor del af Urfa’s (Ruha) borgere er arabere, der ikke vil stemme på det kurdiske BDP. Men derudover er byen symbolsk vigtigt for BDP, da Öcalan stammer derfra. Baydemirs fordel er, at han generelt er populær og har 10 års erfaring med kommunalt arbejde i nabobyen Diyarbekir.

På søndag vil opmærksomheden især blive rettet mod Urfa/Ruha i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan. Byen, der er kendt som profeternes by, vil under lokalvalget danne rammerne om en hård konkurrence mellem det regerende Retfærdighed og Udviklingparti (AKP) og det pro-kurdiske Freds og Demokratiparti (BDP). BDPs kandidat, Osman Baydemir, nuværende borgmester i Diyarbekir, fortalte på et pressemøde de irakisk-kurdiske medier, at han agter at gøre Urfa “regionens Frankfurt”.

“Vi skal sørge for at gøre Urfa til en handelsby i hele Mesopotamien. Urfa er den rigeste by med sin jord, sol og vand. Men desværre drager tusindvis af Urfa’s borgere hver sæson til Sortehavet og Middelhavsområdet for at arbejde. Vi skal sikre, at Urfa genvinder sin status og bliver centrum for handel, som Frankfurt,” sagde Baydemir.

Samtidig erkender Baydemir, at han står over for en hård opgave. Nu ledes Urfa af en AKP borgmester og en stor del af befolkningen er etniske arabere og turkmenere, der ikke stemmer for BDP. Men ifølge Baydemir vokser støtten til hans kandidatur ”dag for dag, time for time.”

“Jeg er overbevist om, at vi vil vinde lokalvalget den 30. marts, og sørge for, at Urfa genvinder sin identitet,” siger han og forsikrer, at ingen ville blive udsat for diskrimination på grund af deres identitet og sprog.

“Urfa er en turkmensk, arabisk og kurdisk by, som vil kunne blive en model for hele Mellemøsten med sin fredelige sameksistens mellem religioner og folkeslag.”

På trods af en optimisme, frygter Baydemir, at der forekommer valgsvindel på valgdagen.

“Jeg er bange for, at stemmerne bliver stjålet efter valget ,” siger Baydemir.

IMG_8456Ahmet Alis er en historiker fra Bogazici Universitet og har tidligere forsket i kurdernes valgmønstre i det østlige Tyrkiet. Ifølge Alis er Urfa en af de strategiske byer for BDP og symbolsk meget vigtig, fordi den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan er fra Urfa. På samme måde spiller AKP også på Urfa’s kendte personligheder. Til et møde i november i Diyarbekir, inviterede den tyrkiske premierminister Erdogan at få to kendte kurdere, Sivan Perwer og Ibrahim Tatlises. Begge er fra Urfa. Deres billede pryder nu gadebilledet i Urfa.

Alis siger yderligere, at der er dødt løb mellem rivalerne, og man kan spekulere over, hvorvidt Baydemir kan få støtte fra stammeledere og vinde.

“Men derudover har Baydemir nogle kommunikationsevner til at nå ud til mange mennesker. Baydemir har også erfaring i 10 år i en kommune. Urfa er en nabo by til Diyarbekir, så han er ikke så langt væk ,” siger Alis.

I forhold til frygten for valgsvindel, mener Alis at “det kan forekomme.”

“Det er ikke noget, som vi ikke har set i Tyrkiet. Manipulation og forsøg på at påvirke stemme tæller kan forekomme.”

[polldaddy poll=7920948]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer