Tommy Mørck kæmpede med YPG mod IS. Dermed overtrådte han indrejse- og opholdsforbud i Syrien, fastslår Højesteret.
Foto: Søren Søndergaard Facebook
Højesteret stadfæstede idag dommen fra Vestre Landsret og Retten i Aarhus: Den 40-årige tidligere driftsleder ved Alternativet i Aarhus, Tommy Mørck skal seks måneder bag lås og slå for overtrædelse af indrejse- og opholdsforbud i Syrien.
Han er dermed som den første dansker kendt skyldig i at opholde sig i en konfliktzone uden tilladelse fra myndighederne. Mørck har kæmpet med den kurdiske milits, Folkets Forsvarsenheder (YPG) imod Islamisk Stat (IS). Det er den militære gren af Demokratisk Enhedsparti (PYD) i Syrien, som er søsterorganisation til Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Tyrkiet. PKK står på EU’s og NATO’s terrorlister.
Mørck kæmpede med YPG imod IS. Her fik han det lokale kurdiske navn; Heval Bakur Berxwedan, ”Modstandskammeraten fra Nord”. I april 2017 vendte Mørck så hjem til Danmark efter seks måneder i Syrien. Herefter blev han afhørt af politiet, frataget sit pas og sigtet for at tage til den syriske krigszone uden tilladelse.
Dét, der fik Mørck til at drage ned, var IS’ drab på civile i Irak og Syrien, har han tidligere fortalt Jiyan.dk
”Jeg følte medskyld, fordi jeg som medmenneske ikke gjorde noget og fordi Danmark har været med til at destabilisere Irak med vores deltagelse i krigen i 2003, så IS kunne opstå,” sagde han. ”Trangen til at gøre noget, voksede i mig, så jeg undersøgte muligheder for at komme afsted.”
Mørck havde tidligere studeret nanoteknologi og økonomi på universitetet, læst til lærer i to år og prøvet at blive uddannet som fængselsvagt. Han færdiggjorde ingen af uddannelserne.
Anklagemyndigheden siger, at aarhusianeren mellem 3. november 2016 og 17. marts 2017 tog ned til Raqqa-provinsen i Syrien op til 25 gange. Det er i strid med loven om forbud mod indrejse eller ophold i nogle konfliktområder, der trådte i kraft 30. september i 2016.
Ifølge Politiets efterretningstjeneste (PET) har da siden 2012 været 150 personer fra Danmark, der er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger, typisk for Islamisk Stat (IS). Cirka 20-25 ud af de 150 hævder at have kæmpet på kurdisk side, altså med YPG eller de irakisk-kurdiske Peshmerga-styrker, mod IS.