En af de største tyrkiske skuespillere Kadir Inanir tager bladet fra munden og kritiserer Tyrkiets kurderpolitik gennem årtier.

Debatten om diskrimination imod kurdere kører igen.

Nogen mener, at den etniske minoritet bliver undertrykt, mens andre benægter det og henviser til at kurdere har indtaget vigtige poster i Tyrkiet indenfor politik, hvor de er blevet præsidenter (Inönü & Özal), politikere, osv. I et interview med den tyrkiske avis Radikal kommer Kadir Inanir med sine synspunkter.

– Hvad har kurderne da oplevet? De har da fået vigtige poster indenfor den statslige eller private sektor?

K. Inanir: ”Det kan man ikke kalde et argument. Hvem kan benægte, at kurderne altid er blevet udnyttet? De har ikke kun fået frataget deres sprog og identitet, men også deres landbrug, husdyr. Derefter måtte de flygte og kom til byer. Her bor de i værelser, som ingen, der kalder sig selv for mennesker, ville kunne udholde.”

Den populære filmskuespiller støtter fredsforhandlinger mellem PKK og Tyrkiet.

Men der er sket fejl i processen. Da prokurdiske parlamentsmedlemmer fra BDP mødtes og omfavnede guerillaer, blev de fordømt af det politiske establishment i Ankara, som vil undersøge sagen juridisk.

”Først siger man, at dem oppe i bjergene (PKK’s guerillaer) skal have frihed og rettigheder, derefter kalder man parlamentsmedlemmer, der har omfavnet guerillaerne, for terrorister,” lyder det fra Inanir.

– Kan man adskille vores kurdiske brødre fra PKK?

K. Inanir: “Nej. PKK er et kurdisk parti. Hvem udgøres PKK af? Kurderne. Er de kurdere ikke vores brødre? Hvorfor er de taget op i bjergene? I dag ønsker hverken PKK, Öcalan, BDP eller kurderne at blive løsrevet fra Tyrkiet.”

Læs hele interviewet på Radikal her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer