AKP-valgobservatør angreb journalist på tyrkisk ambassade i København. Journalisten blev smidt ud, mens valgobservatøren stadig arbejdede på ambassaden. Dansk Journalistforbund fordømmer overfaldet.

Af Deniz Serinci

Formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, ”tager afstand fra angrebet på tyrkisk journalist” Ünsal Turan, der i torsdags blev spyttet i ansigtet og verbalt overfuset af en valgobservatør på den tyrkiske ambassade i København.

Episoden fandt sted, mens Turan dækkede herboende tyrkeres deltagelse i det tyrkiske nyvalg, der finder sted i Tyrkiet 1. november, men som tyrkiske statsborgere i Danmark kan deltage i fra 8. til 25. oktober.

Valgobservatøren er en herboende mand fra Tyrkiet, som er tilhænger af regeringspartiet AKP og ifølge Dagens.dk tidligere dømt for bedrageri.

Turan stillede den tyrkiske ambassadør Mehmet Dönmez et spørgsmål om, ”hvorvidt man tjekker om valgobservatører er tidligere straffede”.

”Efter at ambassadøren har forladt lokalet, kommer valgobservatøren løbende og angriber mig og spytter mig i ansigtet, ” siger Turan til Jiyan.dk

Valgobservatøren fortsatte som observatør på ambassaden, trods angrebet på Turan. Noget den dansk-tyrkiske journalist stiller sig uforstående overfor.

”De burde smide ham ud og sikre sig, at han ikke kommer der mere,” siger Turan.

Jiyan.dk har kontaktet den tyrkiske ambassade for en kommentar, men har ikke modtaget svar inden artiklens deadline.

I torsdags sagde ambassadøren dog til pressen, at observatørerne godkendes af myndighederne i Tyrkiet og ikke af selve ambassaden.

Hertil mener Turan, ambassaden bør bestemme, hvem der skal være valgobservatører. Derudover oplyser han, at ambassadøren ”slet ikke har ringet til mig efter episoden.”

Dagen efter episoden på ambassaden fik Turan en opringning fra det tyrkiske nyhedsbureau Dogan News Agency, om at han var blevet fyret. Selv er han overbevist om, at fyringen skyldes pres fra AKP.

”Tidligere har jeg fået at vide, at jeg skulle passe på med at skrive for kritisk om AKP og præsident Erdogan,” fortæller Turan. ”Så jeg er overbevist om, at fyringen er politisk.”

Herhjemme fortæller Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund, at de følger sagen om Turan og generelt er bekymret for pressefriheden i Tyrkiet. Til Jiyan.dk siger Werge:

”Det ser ud som om, at det tyrkiske styre har en tilgang til ytringsfrihed, hvor man lukker for ned for informationsstrømmen. Det harmonerer ikke med et af demokratiets grundelementer, som er ytrings- og pressefrihed.”

Turan har meldt overfaldet til Nordsjællands Politi.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer