Journalister Uden Grænser udtrykker stærkt bekymring over angreb på journalister i Sydkurdistan og i en pressemeddelelse opfordrer de myndighederne til at gennemføre en grundig undersøgelse af sagen. Den kurdiske præsident Massoud Barzani har udnævnt en fire-medlems kommission, som skal undersøge sagen nærmere.

Skrevet af Choman Aziz

Efter fredagsbønnen den 2. december 2011 gik en gruppe unge på gaden i byen Zaxo i Sydkurdistan/Nordirak, nær den tyrkiske grænse, hvor de satte ild til massage saloner og butikker der førte salg af spiritus.

Den kurdiske Demokratiske Parti (KDP), der ledes af Massoud Barzani, (præsident af den selvstyrende kurdiske region i Nordirak) beskyldte oppositionspartiet KIU (Kurdistans Islamiske Union) og dens tilhængere for angrebene.  KIU nægtede enhver indblanding i denne uro skabt af unge i byen. Samme nat blev bygninger i Zakho tilhørende oppositions partiet KIU sat i brand. Dette fortsatte henover de næste tre dage, hvor bygninger og kontorer tilknyttet til KIU, blev brændt i byerne Dohuk, Zakho og Simel.

Ifølge KIU’s hjemmeside og nyhedsindslag, er der tale om mindst seks medie kontorer, herunder satellit-tv-selskabet Speda, XabirTV og Xabir Radio. Disse medier er alle tilknyttet til KIU, og med mange journalister blandt sine medlemmer, mange af disse journalister er blevet angrebet fysisk og tilbageholdt af politiet.

En lokal journalist har udtalt til CPJ (Committee to Protect Journalists) at 16 journalister angiveligt er blevet truet eller overfaldet under dækningen af optøjerne. 12 journalister blev anholdt mellem d. 2. december og d. 20. december hvoraf mindst fem af dem har betalt 10 millioner irakiske dinarer (ca. 5.000 DKR) i kaution. Journalister fra ikke-kurdiske medier har også været ramt af mundkurven. Ahmad Zawatay, en journalist fra Al-Jazeera fortæller at han har stået og filmet en brændende KIU bygning i Dohuk, da en gruppe civilklædte sikkerhedsfolk og Zervani (medlemmer af KDP) har overfaldet ham og konfiskeret hans kamera. Han fortæller at flere journalister fra Al-Jazeera også er blevet overfaldet.

Journalister Uden Grænser har udtrykt stærkt bekymring over situationen, og i en pressemeddelelse opfordrer de myndighederne til at gennemføre en grundig undersøgelse af sagen. Den kurdiske præsident Massoud Barzani udnævnte en fire-medlems kommission, bestående af et KIU-medlem og to ikke-muslimske religiøse repræsentanter, til at undersøge sagen i Zakho nærmere.

Den 25. december blev konklusionen frigivet og i den står der at pro-KIU medlemmer har provokeret angrebene i Zakho, og sikkerhedsstyrkerne har været overvældet og ude af stand til at forhindre angrebene eller beskytte de lokale nyhedsmedier. Samtidig påpeger rapporten, at visse grupper tæt på KDP også havde haft en rolle i urolighederne. Kommissionen opfordrede derfor de retslige myndigheder at se på mulighederne for at retsforfølge de ansvarlige.

CPJs Mellemøst- og Nordafrika koordinator, Mohamed Abdel Dayem fortæller; ”Den seneste bølge af angreb på pressen er en del af den politiske score-afregning mellem modstridende politiske fraktioner og deres tilhængere. Det påhviler kurdiske myndigheder at forhindre yderligere angreb på medier og til at sikre, at de angreb, der allerede har fundet sted, bliver alvorligt undersøgt. Alt mindre udgør en invitation for lignende vold i fremtiden.”

CPJs undersøgelser viser at journalister i Kurdistan ofte er udsat for vilkårlige anholdelser, trusler, chikane, tæsk, og konfiskation eller ødelæggelse af udstyr.

Læs mere:

http://en.rsf.org/spip.php?page=article&id_article=41621

http://www.cpj.org/2011/12/in-iraqi-kurdistan-riots-lead-to-press-freedom-abu.php

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer