Da Jilan Horo søgte ind på sit drømmestudie i april, var svaret, at hun som ”midlertidig flygtning” selv skulle betale 112.000 kr. om året for sin uddannelse, som er gratis for andre. “Hvordan skulle jeg betale de penge og finde et arbejde midt i corona-nedlukningen?” Så ændrede regeringen kurs og nu får Jilan uddannelsen gratis.
23-årige Jilan Horo havde glædet sig til at færdiggøre gymnasiet om et par dage og videreuddanne sig til kemiingeniør. En drøm, hun har haft i ti år.
Da hun søgte ind på universitetet i april, lød beskeden, at hun skal betale 112.000 kroner om året.
Fordi Jilan har status som en ”midlertidig flygtning” efter udlændingelovens paragraf 7,3 skal hun selv punge ud for en videregående uddannelsen. Den kurdiske kvindes forventninger blev klasket til jorden som en vingeskudt fugl.
“Jeg blev meget ked af af det, for hvordan skulle jeg betale de penge og finde et arbejde midt i corona-nedlukningen?”
Jilan kom fra Efrîn til Danmark i 2016 og bor i dag i København sammen med sin mand og deres søn på to år.
Tidligere på ugen meddelte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen så, at at regeringen vil ændre reglen, så de op til 5.000 flygtninge med midlertidigt ophold kan tage en gratis videregående uddannelse. Da Jilan hørte nyheden, hoppede hendes hjerte af glæde.
“Jeg troede først, at det var en drøm. Men nej, den var god nok. Det var helt ubeskriveligt.”
Ikke alle er glade for, at regeringen nu ændrer kurs. Dansk Folkeparti og Venstre ser helst, at reglen bliver bevaret.
Hvorfor skal Danmark betale for din uddannelse, hvis du alligevel skal tilbage til Syrien igen?
“Hvis jeg skal tilbage, så har jeg stadig brug for en uddannelse. Hvordan skal jeg bygge mit land op uden en uddannelse? Og hvordan skal jeg tilbage, når der ikke er fred i Syrien?”
Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen var der sidste år 4.577 flygtninge, der har fået ophold efter udlændingelovens paragraf 7 stk. 3, altså som ”midlertidige flygtninge”.