Kurdiske studerende er anholdt i Syrien. Damaskus er overfølsom overfor kurdiske nationale følelser, siger Mellemøstekspert Jørgen Bæk Simonsen.
Den syriske menneskerettighedskommission MAD meddeler, at kurdiske studerende i Aleppo, Syrien blev anholdt, da de mindede årsdagen for giftgasangrebet på den irakisk-kurdiske by Halabja.
De studerende skal have holdt 5 minutters stilhed for de omkomne i Halabja, hvorefter syriske sikkerhedsstyrker har anholdt dem.
Jørgen Bæk Simonsen, Mellemøstekspert fra Københavns Universitet og tidligere leder for det Danske Institut i Damaskus, fortæller, at styret i Damaskus ikke accepterer, at kurdere fremhæver deres etnicitet.
– Det syriske regime er overfølsom over for potentielle, etniske gruppers nationale fornemmelser og vil de slå ned på det, siger han og forklarer, at alle forventes at betragte sig selv som syrere.
– Damaskus betragter en eksponering af den kurdiske nationale identitet som en tilsidesættelse af den syriske identitet.
Hænger anholdelserne af de kurdiske studerende ikke sammen med, at Damaskus frygter pankurdismen, altså ideen om kurdisk enhed på tværs af landegrænser?
– Nej, Damaskus frygter ikke pankurdisme for alvor, for de ved udmærket, at kurderne alligevel ikke kan arbejde sammen. I Syrien er den kurdisk opposition ikke stærk, men tværtimod ekstremt splittet.
Landene med kurdisk mindretal som Iran, Tyrkiet og Syrien har siden Irakisk Kurdistan opnåede selvstyre frygtet, at det vil inspirere deres egne kurdiske befolkninger til løsrivelse.
Men ifølge Jørgen Bæk Simonsen ved det syriske styre udmærket, at de ikke risikerer at miste de kurdisk beboede områder i det nordlige Syrien, fordi nabolandene ikke vil acceptere et selvstændigt Kurdistan.
– Når Syrien slår ned på kurderne, der mindes Halabja, er det en lærestreg for at de skal betragte sig selv om syrere og ikke kurdere, slutter Mellemøsteksperten af.