Den tyrkiske filmfestival byder på mere end 200 film, heriblandt en række kurdiske bidrag.

Af Naila Bozo & kilde: firatnews.com

I dag lød startskuddet for Istanbul Film Festival. Festivalen, som fejrer sin 30 års fødselsdag, byder på et 2 uger langt program indeholdende punkter som konferencer, debatter og naturligvis mere end 200 film.

I år er der blevet udvalgt mange kurdiske film i de forskellige kategorier, og i de nedenstående afsnit beskrives et udvalg af de film.

Lost freedom af Umur Hozatlı

En dag i 90ernes Istanbul bliver en ung mand ved navn Deniz Şahin bortført af bevæbnede civile i den gade, hvor han bor. Hans far, som bevidner bortførelsen, får et hjerteanfald og bliver bragt til hospitalet af sin datter, Selvi.

Den gamle mand bliver indlagt på samme hospitalsafdeling som faderen til Kemal, lederen af den militære efterretningstjeneste, som bortførte Deniz Şahin.

Kemal og Selvi møder hinanden på hospitalet, mens de besøger deres fædre, og kimen til et venskab lægges. Venskabet udvikler sig, og Kemal, som har flere mord på sin samvittighed, bliver forelsket i Deniz Şahins søster. Han tvinges derfor til at besvare spørgsmålet: skal han slå broderen ihjel eller gifte sig med søsteren?

Rewşen af Cemil Oğuz

Indtil 1990 var ordet “kurdisk” forbudt i Tyrkiet. Efter ophævelsen af forbuddet grundlagde de administrerende direktører af Mesopotamisk Kulturcenter magasinet Rewşen, som blev udgivet først på både tyrkisk og kurdisk, men nogle år senere kun på kurdisk.

Formålet med magasinet var at oplyse det kurdiske folk samt styrke det kurdiske sprog.

Dokumentaren er et portræt af det første officielle kurdiske magasin Rewşen og milepælene i udviklingen af det kurdiske sprog.

My mother wants peace af Aziz Çapkurt

Filmen handler om initiativet Mødre for Fred, en forening af mødre, som har mistet deres sønner og døtre i krigen. De taler om deres kamp for fred og ønsket om at forenes med deres børn.

Filmen udspiller sig i Istanbul, Izmir, Mardin og Diyarbakir og følger tre mødre, hvoraf den ene kvindes søn har siddet i fængsel i 16 år.

The legends of rebellion af Aydın Orak

Under Newroz-festlighederne i 1992 opstod et uventet oprør med tusindvis af deltagere, der endte i kampe med døden til følge.

Én kvinde stod i spidsen: Berivan Cizre, som var blevet kendt blandt den almene befolkning som en stærk kvinde, der overlevede tortur.

Oprøret endte med 17 døde, mange flere sårede og hundrede arresterede.

Denne dokumentar bringer seeren tilbage til de gader, hvor det historiske oprør fandt sted.

Dead souls af Murat Özçelik
Murat Özçelik blev arresteret i 1995, da han blot var en gymnasieelev. Han blev alvorligt skadet under en militær operation, som blev organiseret i Ulucanlar-fængslet i 1999, men i nyhederne blev han erklæret død.Dybt bedrøvet rejste hans mor til Ankara for at deltage i sin søns begravelse. Senere fandt hun ud af, at hendes søn var i live, men flyttet til fængslet i Amasya.

Kilde: firatnews.com

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer