De irakiske kurdere får støtte fra et andet land i regionen, nemlig Israel.

“Irak er ved at bryde sammen og det ser ud til, at oprettelsen af ​​en uafhængig kurdisk stat er givet på forhånd,” citerede den israelske udenrigsminister Liebermans talsmand ham for at fortælle den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Også den israelske præsident Shimon Peres roste kurderne, da han besøgte den amerikanske præsident Barack Obama denne uge.

“Kurderne har de facto skabt deres egen stat, der er demokratisk. Et tegn på et demokrati er ligestilling til kvinder,” sagde Peres.

Sardar Sharif, en ph.d.-forsker i internationale relationer ved University of Dohuk, har lavet forskning om de israelsk-kurdiske forhold. Han siger, at Israel har haft diskrete bånd med kurderne siden 1960’erne i forhold til militær og erhvervslivet.

Desuden hjalp den tidligere irakisk-kurdiske leder Mullah Mustafa Barzani jøder ud af Irak til Israel, oplyser Sharif.

“Israelerne og kurderne havde en fælles fjende, nemlig de arabiske stater, der var fjendtligt indstillede over for dem,” siger Sharif.

Men det israelsk-kurdiske forhold har været hemmelig indtil nu, fordi kurderne har ønsket det, “fordi Israel er ikke populær i Mellemøsten,” som Sharif siger.

Den israelske embedsmand Amos Gilad blev citeret for at sige i tirsdags:

“Vores tavshed – i det offentlige, er i hvert fald bedst. Unødig ytring fra vores side kan kun skade dem (kurderne).”

Eliezer Tsafrir, en tidligere Mossad-chef i den kurdiske region i Irak, sagde følgende:

“Vi ville elske at have en ambassade der, at have normale forbindelser. Men vi holder det hemmeligt, fordi det er hvad de [kurderne] vil,” sagde han til Reuters.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer