“At tale om fred, samtidig med at man bygger militærposter og øger antallet af landsbyvagter, giver ikke mening. AKP holder bare kurderne hen med snak,” siger Ismail Besikci til Jiyan.dk

Af Deniz Serinci

Ifølge den tyrkiske sociolog Ismail Besikci tager Tyrkiets premierminister Recep Tayyib Erdogan “ingen skridt for at skabe fred” i den kurdiske konflikt.

Manden, der tilbragte 17 år bag tremmer for at skrive om Tyrkiets forfulgte kurdiske mindretal, henviser til Lice-uroen i sidste måned.

Voldelige sammenstød fandt sted i Lice-distriktet i Diyarbakir-provinsen i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan i protest mod stigende militær aktivitet i området.

Vrede folk protesterede mod det faktum, at der trods fredsprocessen inden for det sidste år er blevet bygget 341 nye militære forposter. Desuden er antallet af landsbyvagter, paramilitære, der er finansieret af den tyrkiske stat for at bekæmpe Kurdistans Arbejderparti (PKK), blevet øget, ifølge The Human Rights Association (IHD) i Tyrkiet.

“Konstruktion af militærposter skal stoppe. At folk protesterer mod det er kun naturligt,” sagde Besikci til Jiyan.dk.

“At tale om fred, samtidig med at man bygger militærposter og øger antallet af landsbyvagter, giver ikke mening,” tilføjer han.

AKP holder bare kurderne hen med snak

Den tyrkiske forsvarsminister Ismet Yilmaz forsvarer opførelsen af ​​militære poster med, at det er nødvendigt for sikkerhed og grænsekontrol.

“Hvert land må sikre sine grænser og dermed forsvare sine borgere,” sagde Yilmaz til avisen Avrupa.

For et år siden, startede PKK og Tyrkiets regering en fredsproces for at afslutte en blodig krig, der har dræbt mere end 40.000 mennesker i en 30-årig konflikt.

Sidste år, lancerede Ankara en “demokratipakke”, der bl.a giver kurderne ret til kurdisk undervisning i private skoler.

Men det er ikke nok, mener Besikci. Løsningen er uddannelse i modersmålet på offentlige skoler.

“Hvis børn skal gå i private skoler for at lære deres modersmål, skal de selv betale. Skal tyrkiske børn også betale for at lære deres sprog? Nej. Staten uddanner dem på tyrkisk. Så staten bør også give gratis uddannelse til kurdere på deres sprog,” siger han til Jiyan.dk.

I det hele taget er Besikci meget skeptisk overfor det herskende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP).

“AKP tager ikke noget skridt for at opnå fred. De forsøger bare at holde kurderne hen med snak,” siger han.

Alle kurdiske områder i Irak bør tilsluttes KRG

Det har skabt vrede i den irakiske hovedstad Bagdad, at den kurdiske autonome regering i Erbil har underskrevet en række energiaftaler med Tyrkiet. Det giver kurderne mulighed for at eksportere olie udenom den irakiske regering. Ifølge Besikci bør kurderne kunne træffe beslutning om deres egne naturressourcer.

“Kurderne har ret til at træffe beslutning om deres egen produktion og eksport,” som han siger.

Efter den ekstremistiske Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS) i juni rykkede ind i Irak, flyttede Kurdistans regionale regering i Irak (KRG) dets Peshmerga-styrker ind i kurdisk befolkede områder, herunder byen Kirkuk . Ifølge Besikci bør kurderne løsrive sig helt fra Bagdad.

“KRG er ikke hele det sydlige Kurdistan. Der er områder, der bør være forbundet med det kurdiske område. Allerede nu regerer kurdere dem selv med deres egen hær, parlament og skoler. Men det er vigtigt, at de også får selvstændighed,“ siger han.

Ismail Besikci er etnisk tyrker og har skrevet over 30 bøger, hvoraf 36 blev udgivet og 32 forbudt. Han var i 90’erne dømt for separatisme og terrorismepropaganda, men blev dog løsladt på grund af en amnesti. Han har siddet inde i tyrkisk fængsel i 17 år.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer